Kultura

Sahranjen pisac Dragoslav Mihailović "Sve što si napisao stoji i stajaće kao stari grad"

Romanopisac, pripovjedač, scenarista, dramaturg i redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Dragoslav Mihailović sahranjen je danas u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, u prisustvu članova porodice, brojnih prijatelja, poznanika, saradnika i poštovalaca.

Sahranjen pisac Dragoslav Mihailović "Sve što si napisao stoji i stajaće kao stari grad"
FOTO: TELEVIZIJA HRAM/YOUTUBE/SCREENSHOT

Opijelo je u Hramu Svetog Nikole služio vikarni episkop novobrdski Ilarion, koji je u besjedi rekao da je Mihailović uspio da “stvori predivan svet, a samo mu je zlo nuđeno u ovom svetu”.

On je rekao da je Mihailović bio veliki čovjek i prijatelj, da je u njemu “žuborila tajna vaskrsenja”, krasili su ga veliki dar i pregalaštvo i da je “dječak u njemu bio do upokojenja”.

Episkop Ilario je prisjetio da mu je Mihailović rekao da ne bi mogao da napiše “Petrijin venac” da nije pravoslavan.

Akademik i dramaturg Dušan Kovačević je rekao da se Mihailović, odnosno pisac knjiga “Frede, laku noć”, “Kad su cvetale tikve” i “Petrijn venac” od svojih početaka “borio za očuvanje, njegovanje i afirmaciju srpskog jezika”.

Pročitajte još

Opraštajući se od svog prijatelja, nekadašnji profesor Beogradskog univerziteta Vladeta Janković je rekao da će se o umjetničkom učinku Mihailovića govoriti naraštajima, učiće se po školama, gdje god ima i dokle god bude srpskog jezika.

– Po tebi će se zvati ulice i trgovi. Sve što si napisao stoji, i stajaće kao tvrdi grad – rekao je Janković.

Sahrani su prisustvovali kćerka Milica Mihailović sa suprugom Vojom Brajovićem, te glumci Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić, Dragan Bjelogrlić, Gordan Kičić, Dragan Petrović Pele, Nenad Ilić, pisac Vladimir Kecmanović i drugi.

Romanopisac, pripovedač, scenarista, dramaturg, i redovan član SANU Dragoslav Mihailović preminuo je 12. marta u 93. godini u Beogradu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije