Politika

SAHRANJENO DEVET ŽRTAVA Završena komemoracija u Srebrenici

Ukopom devet žrtava, ekshumiranih iz masovnih gobnica, u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice završena je komemoracija povodom 25. godišnjice srebreničkog stradanja.

SAHRANJENO DEVET ŽRTAVA Završena komemoracija u Srebrenici
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovogodišnja komemoracija ostaće upamćena po malom broju učesnika, zbog pandemije korona virusa i epidemiološkoh mjera, te po porukama predstavnika vodećih svjetskih sila, kroz koje je provijevalo pozivanje na odgovornost, između ostalih, i predstavnika međunarodne zajednice, za zločin u Srebrenici 1995.

U manjoj ili većoj mjeri i sako na svoj način, na to su ukazali i bivši predsjedik SAD Bil Klinton i američki državni sekretar Majk Pompeo i njemački predsjednik Frank Valter Štajnmajer i predsjednik Francuske Emanuel Makron, pa i predsjednik Irana Hsan Rohani.

Svi zvaničnici su se učesnicima komemoracije i javnosti obratili video porukom.

Posebno upečatljivo je bilo obraćanja generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša.

On je dodao da su prije četvrt vijeka Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica “iznevjerili građane Srebrenice.”

Kao što je naveo bivši generalni sekretar UN Kofi Anan, taj propust će zauvijek pratiti našu istoriju – rekao Gutereš.

On je poručio da “svi građani BiH zaslužuju jaku posvećenost svojih lidera da rade na međusobnom poštovanju, bez diskriminacije, mržnje ili podstrekivanja na nasilje.”

– Na ovu mračnu godišnjicu, podsjećamo se da je mir u Bosni i Hercegovini i dalje nestabilan. Ne možemo da ne nastavimo da radimo na opštem pomirenju – poručio je generalni sekretar UN.