Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŠATORI NA ŽELJEZNIČKOJ STANICI Migranti u Tuzli zimu dočekali pod nebom

Društvo
Autor:

Foto: Avaz/RAS Srbija

Putnički vozovi više ne dolaze u Tuzlu. Nema linija ka Doboju, a ni prema Brčkom. Plato na kojem se nekada čekao dolazak vozova “zauzeli” su migranti koji su podigli šatorsko naselje da bi se sakrili od hladnoće ovih decembarskih dana, prenosi Avaz.

U prosjeku, na željezničkoj stanici u Tuzli boravi između 150 i 200 migranata. Jedni su tek došli iz pravca Zvornika i Bratunca, drugi se vraćaju iz Krajine. Stanje je haotično, ali volonteri iz Tuzle i drugih dijelova TK te Distrikta Brčko pokušavaju koliko-toliko olakšati boravak unesrećenim ljudima na hladnom betonu.

– Ljudi donose ogrjev, hranu, odjeću, obuću… Hrane imamo i dijelimo obroke po rasporedu. Imamo i odjeće i obuće, ali svi oni koji planiraju donijeti nešto od toga moraju znati da ovim ljudima odgovaraju veličine S i M, odnosno broj obuće od 38 do 42. Sve ostalo nije iskoristivo – kažu volonteri s tuzlanske stanice.

Šatorsko naselje se nalazi u urbanom dijelu Tuzle. Pokušaj sistemskog pronalaska rješenja za smještaj migranata preko zime propao je zbog protesta lokalnog stanovništva iz prigradskih naselja Ljubače, Par Selo, Bukinje, Pasci koji nisu željeli u kasarni u svojoj blizini vidjeti migrante.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO