Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Šefovi diplomatija EU spremaju OPOMENU ZA SRBIJU: Ovo je 6 ključnih zadataka koje će morati da ispuni

Politika
Autor:

Foto: Filip Krainčanin/Tanjug

Bez odlaganja da se zaključi sveobuhvatni pravnoobavezujući sporazum i to je neophodno kako bi Srbija i Kosovo napredovali na EU putu. Taj sporazum mora da riješi sva otvorena pitanja u skladu sa međunarodnim pravom, EU standardima i da doprinese regionalnoj stabilnosti.

Ovaj navod iz Nacrta zaključaka, koji će biti predmet rasprave na sastanku ministara spoljnih poslova EU 18. juna, još je jedna jasna poruka da je dijalog i rješenje kosovskog problema za evropsku diplomatiju i dalje presudno za napredovanje Srbije ka EU. Šefovi evropskih diplomatija raspravljaće o prilikama na Zapadnom Balkanu i trebalo bi da usvoje paket zaključaka o napretku i obavezama zemalja u procesu proširenja. Osim na Srbiju i pitanje KiM, izvještaj se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru i za svaku zemlju regiona biće paket zaključaka. Sve što se usvoji na ministarskom nivou potom treba da se potvrdi 20. i 21. juna na sastanku šefova država i vlada EU.

BEZ ODLAGANJA

Ipak, posebno će se obratiti pažnja na odnose Beograda i Prištine. Šefovi diplomatija EU će zatražiti ponovno pokretanje aktivnog procesa i dijaloga u što kraćem roku. Za EU status kvo je neodrživ, a jedino rješenje je postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa. To je ključni uslov kako bi Srbija i Kosovo mogli napred ka EU.

KLJUČNI ZADACI

Sveobuhvatni sporazum sa Prištinom

Fokus na temeljne reforme

Napredak u oblasti vladavine prava

Nezavisno sudstvo i mediji

Borba protiv kriminala i korupcije

Uskladiti spoljnu politiku

Blic je prije nekoliko dana pisao da će pred Beograd i Prištinu na sastanku u Parizu 1. jula biti stavljen dokument koji je praktično sporazum o sporazumu, a koji podrazumijeva između ostalog stavku i poštovanje svega do sada dogovorenog i briselskog sporazuma. Upravo ista stavka, ali u obliku preporuke, nalazi se i u izvještaju ministara EU.

– Neophodno je sprovesti sve sporazume koji su postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Savjet ministara izražava žaljenje što nije postignut napredak u sprovođenju ranijih sporazuma o dijalogu, uključujući i Nacrt statuta Zajednice srpskih opština na Kosovu, potpuna implementacija Sporazuma o integrisanom upravljanju granica, kao i odlučna implementacija Energetskog sporazuma – navodi se u Nacrtu dokumenta ministara EU.

FOKUS NA REFORME

Savjet šefova diplomatija navodi i da izražava žaljenje jer most u Mitrovici još nije otvoren za cijeli saobraćaj iako su završeni radovi na renoviranju, stoji u Nacrtu zaključka koji će biti usvojeni narednog utorka. Savjet ministara traži od svih na Zapadnom Balkanu da se više fokusiraju na temeljne reforme jer bez njih nema ni napretka u pregovorima o članstvu. Među konkretnim porukama Srbiji u Nacrtu zaključka savjeta ministara je jačanje vladavine prava i primena zakona.

– Srbija je nastavila da radi na usklađivanju svog zakonodavstva sa standardima (EU) u mnogim oblastima. Napredak u oblasti vladavine prava, osnovnih prava, kao i normalizacija odnosa Srbije sa Kosovom ostaju osnova i odrediće tempo pristupnih pregovora – navodi se u nacrtu teksta šefova diplomatija EU.

Kako stoji u Nacrtu zaključaka, Srbija treba da obezbijedi nezavisno sudstvo i ostvari opipljive i održive rezultate kroz efikasne istrage, krivična gonjenja i konačne presude, posebno u pogledu borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i pranja novca. Savjet EU će pozvati zvanični Beograd da garantuje sigurnu klimu za neometano ostvarivanje slobode izražavanja i nezavisnosti medija, uključujući i jačanje napora za istraživanje slučajeva napada na novinare. Ministri EU će ponoviti neophodnost da se Srbija uskladi sa zajedničkom spoljnom politikom EU i da nastavi sa naporima u jačanju regionalne saradnje.

Dačić: EU da reaguje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić komentarišući navode iz Nacrta zaključka koji se odnose na Kosovo, kaže da pozdravlja poziv da se ispune obaveze koje su preuzete u Briselu.

– Priština ni poslije ovoliko vremena nije ispoštovala ono na šta se obavezala, a to je zajednica srpskih opština. Smatram da bi EU, koja na terenu ima Euleks, trebalo da sankcioniše upotrebu prekomjerne sile policijskih jedinica na sjeveru i prema civilima, čega smo svjedoci godinama, a posebno je to izraženo u posljednje vrijeme – poručuje Dačić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO