Društvo

Šeranić na zasjedanju Svjetske zdravstvene skupštine: Obuhvat vakcinacijom jedna od ključnih tema

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić učestvuje na redovnom zasjedanju 72. Svjetske zdravstvene skupštine, najvišeg organa Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi, gdje će se, između ostalog, razgovarati o vakcinaciji, odnosno o podizanju obuhvata imunizacije u evropskom regionu, sa naglaskom na zemlje okruženja, te Republiku Srpsku i BiH.

Šeranić na zasjedanju Svjetske zdravstvene skupštine: Obuhvat vakcinacijom jedna od ključnih tema
Foto: Vlada RS/RAS Srbija

Šeranić je istakao i da će se razgovarati o rezistenciji na antibiotike i lijekove za virusna oboljenja, jer je to važna tema za Evropu i ovdašnji region, te da će planove Srpske u toj oblasti podržati SZO.

Ovo zasjedanje okuplja predstavnike svih zemalja članica i podrazumijeva donošenje ključnih odluka i politika ove organizacije za naredni period, ali i analizu do sada postignutih rezultata sa akcentom na milenijumske razvojne ciljeve Ujedinjenih nacija.

Svjetska zdravstvena organizacija ima važnu ulogu u pružanju globalne podrške u jačanju i poboljšanju zdravstvene zaštite, djeluje na suzbijanju epidemijskih, endemijskih i hroničnih nezaraznih bolesti, bolesti zavisnosti i faktora rizika, poboljšanje ishrane, promovisanju zdravih stilova života, zdravstvenom prosvjećivanju i slično, podsjećaju iz resornog ministarstva.

Foto: Vlada RS/RAS Srbija

Vlada RS je donošenjem Politike za unapređenje zdravlja stanovništva u RS do 2020. godine i kroz usvajanje pristupa ,,zdravlje u svim politikama” definisala okvir za razvoj zdravstvenog sistema, sprečavanje i suzbijanje zaraznih i nezaraznih bolesti i poboljšanje zdravstvene bezbijednosti stanovništva, sa naglaskom na unapređenje javnog zdravstva.

Imamo odličnu saradnju sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i uz njihovu podršku jačamo kapacitete našeg zdravstvenog sistema. Naše zajedničke aktivnosti su veoma važne, a odnose se na prevenciju masovnih nezaraznih oboljenja. U vezi s tim upravo se završava jedan projekat koji se odnosi na unapređenje kardiovaskularnog zdravlja u Srpskoj – navodi Šeranić.

Ministar je napomenuo da se kod donošenja politika i planova Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS rukovodi smjernicama iz Evropske politike za zdravlje – Zdravlje 2020 i Evropskog akcionog plana za jačanje javnozdravstvenih kapaciteta i usluga, koje je donijela Regionalna kancelarija za Evropu Svjetske zdravstvene organizacije.

Redovno zasjedanje Svjetske zdravstvene skupštine SZO počelo je danas i trajaće do 28. maja.

(Valentina Mišljenović, Srna)