Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Šešelj: Prespavaću izricanje drugostepene presude

Politika
Autor:

Foto: M. Jović/RAS Srbija

Lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju trebalo bi sutra da Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu izrekne drugostepenu presudu. Žalbeno vijeće će izreći presudu u 14 časova, saopšteno je na sajtu Mehanizma.

Sudsko vijeće Haškog tribunala je 31. marta 2016. godine oslobodilo Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga je teretila za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti, ubistva, kršenja običaja rata, govor mržnje, deportaciju i druge zločine protiv Hrvata i muslimana u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Tužilaštvo se žalilo i tražilo kaznu od 28 godina zatvora ili ponavljanje suđenja.

Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Teodor Meron, može da prihvati prijedlog tužilaštva, da odredi drugačiju kaznu ili potvrdi prvobitnu oslobađajuću presudu da nije kriv.

Šešelj je rekao za “Večernje novosti” da će ovo izricanje drugostepene presude prespavati, prenosi Srna.

Sudija Antoneti, koji je izrekao oslobađajuću presudi, u obrazloženju je rekao da je tužilaštvo “traljavo i neubjedljivo” odradilo svoj posao, da nije prikupilo dokaze i da su imali mnoge omaške i izmišljanja.

On je rekao da su Šešeljevi zapaljivi govori bili namijenjeni podizanju morala vojnika, ali da riječi ne ubijaju.

Šešelj se dobrovoljno predao Hagu u februaru 2003. godine, a pušten je poslije 11 i po godina provedenih u pritvoru, u novembru 2014. godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO