Društvo

SIGURNIJA BORBA ZA POTOMSTVO Spreman nacrt prvog zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji u RS

Vlada RS utvrdila je danas Nacrt zakona o liječenju neplodnosti u postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje.

SIGURNIJA BORBA ZA POTOMSTVO Spreman nacrt prvog zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji u RS
Foto: Shutterstock

Liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje do sada nije bila regulisano zakonom, zbog čega se u praksi ukazala potreba za regulisanjem, navode iz Vlade RS.

Kako ističu, ovim zakonom obezbjeđuje se sigurna i kvalitetna zaštita prava bračnih, tj. vanbračnih supružnika, ali i olakšan proces liječenja istih, a što bi moglo dovesti do povećanja broja obavljenih postupaka kao i povećanja procenta uspješnosti.

Na ovaj način biće popunjena pravna praznina u ovoj oblasti čime će se onemogućiti i razne zloupotrebe – saopšteno je iz Vlade RS nakon 37. sjednice.

Liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje se intenzivno razvija i u tom cilju je zakon usklađivan sa propisima donijetim u zemljama Evropske unije, odnosno u izradi ovog zakona korišćena su rješenja iz zakona o liječenju neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje iz zemalja u okruženju, odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića, preporuke Komiteta za bioetiku Savjeta Evrope, te preporuke Oviedo Konvencije.

Pročitajte još

Opšti cilj koji se želi postići donošenjem ovog zakona je uspješnije liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje i povećanje procenta uspješnosti obavljenih postupaka.

Donošenjem ovog zakona stvoriće se uslovi za promociju doniranja i podizanje svijesti građana o značaju doniranja, kao i organizovanje zdravstvene ustanove za obavljanje liječenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, čime će se povećati broj uspješnog liječenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje i unaprijediti kvalitet pružene zdravstvene zaštite u skladu sa savremenim standardima medicinske nauke i prakse, odnosno sa propisima Evropske Unije u ovoj oblasti.