Politika

ŠPIRIĆ ŽESTOKO "Politika SDS i PDP uvijek obezbijedi izdaju vitalnih interesa Srpske"

Potpredsjednik SNSD Nikola Špirić izjavio je da je politika SDS i PDP podanička i politika očajnika koja uvijek obezbijedi izdaju vitalnih interesa Republike Srpske.

ŠPIRIĆ ŽESTOKO "Politika SDS i PDP uvijek obezbijedi izdaju vitalnih interesa Srpske"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Mislim i da je javnost o ovakvoj politici informisana. Nismo očekivali da će SDS i PDP tako brzo odustati od zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske i da će tako brižno prići realizaciji zaključaka SDA da treba smijeniti predsjednika Viskog sudskog i tužilačkog savjeta BiH – rekao je Špirić sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je istakao da je zadatak federalnih partija, uz pomoć SDS i PDP, da se obezglave sve zajedničke institucije čiji su direktori iz reda srpskog naroda.

– To nismo mogli da očekujemo jer je ovo teško vrijeme. Ne očekujemo da se SDS i PDP vrate u front odbrane vitalnih interesa Republike Srpske i zato je dobro da građani znaju kakva je njihova politika – dodao je Špirić.

Prema njegovim riječima, teško vrijeme traži hrabre i odvažne i nije za kukavice i kalkulante, nego za ljude koji će štititi interese u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske.

– Kad bi oni odlučivali zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH bi bio usvojen u Domu naroda parlamenta BiH. Želimo da se bavimo reformom pravosuđa u BiH, ali ne želimo da obezbijedimo takve politike koje će da se bave obezglavljivanjem institucija na nivou BiH čiji su direktori Srbi. Sigurno je da ovaj zakon neće dobiti podršku u Domu naroda, ali to ne znači da se nećemo baviti reformom pravosuđa – rekao je Špirić.

On je naglasio da SDS I PDP nemaju stav i da je jasno rečeno da Program reformi BiH nije članstvo u NATO.

– To je program reformi koji će biti sprovođen, a politika odluke o eventualnom pristupanju NATO će se donositi u drugo vrijeme. Takođe, ne stoji njihov stav da je prenos nadležnosti izbor sudija u Ustavni sud BiH, jer u Ustavu piše da dvojicu sudija bira Narodna skupština Republike Srpske. Zakon tretira samo izbor sudija koji su sada stranci – rekao je Špirić.

Prihvati notifikacije