Politika

„Srbi se godinama okupljaju“ Konaković pred današnji skup Bošnjaka izvrijeđao političke elite u Sarajevu

Ako se Bošnjaci okupe to će, kako kažu neki prepadnuti političari bez kičme u BiH, biti alibi za okupljanje Srba. Spavaju decenijama i ne vide šta se oko nas dešava.

Elmedin Konaković
FOTO: FENA

Ovo je poruka ministra spoljih poslova BiH i predsjednika NiP Elmedina Konakovića, pred današnjih skup političkih predstavnika Bošnjaka iz BiH i regiona koji će biti održan u Sarajevu.

Nismo se nikad ovako okupili, a bez obzira na to Srbi se godinama okupljaju, sastaju, planiraju i realizuju. Nisu čekali da im mi napravimo alibi. U manjem bh. entitetu se obrazovni programi uskladjuju sa programima u Srbiji, Vučić je u RS često i vrlo rijetko tokom tih posjeta posjećuje Sarajevo, Srbija gradi škole, realizuje projekte. Na to su nas već navikli. I još se mnogo toga može nabrojati. Sve bez alibija – napisao je Konaković na Fejsbuku.

Kako kaže, zvaničnici iz Hrvatske imaju sličan koncept dolazaka, posjeta, dogovora i sastajanja.

Pročitajte još

-Sve ih teme vezane za Hrvate u BiH zanimaju. A mi ne bi trebali jer će to biti “alibi”. Sve ovo pokazuje koliko su političke elite u Sarajevu savile kičmu, zatvorile se u interes od Baščaršije do M. Dvora, fokus stavili na javne kompanije, tendere, rodbinu i stranačke poltrone. O onima koji nam kazuju da se ne može biti Bosanac i Hercegovac i Bošnjak istovremeno sam jučer pisao i govorio. Sarajevski establišment se mora trznuti iz partokratske letargije, pogledati oko sebe i dozvoliti hrabrom narodu da se gordo ispravi. Danas ako Bog da u Sarajevu počinje taj proces. Vrata su otvorena za sve one koji nisu odmah shvatili da se kasnije priključe. Jer biće toga još ako Bog da – poručćuje Konaković.

Podsjećamo, lider SDA Bakir Izetbegović odbio je Konakovićev poziv da dođe na zakazani skup.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu