Politika

SRBIJA NA KORAK OD NOVE VLADE Čeka se "drugi krug" konsultacija i nastavak Skupštine

Novi krug konsultacija šefa države sa strankama koje su prešle cenzus dovešće do užeg kruga za potencijalnog koalicionog partnera SNS.

SRBIJA NA KORAK OD NOVE VLADE Čeka se "drugi krug" konsultacija i nastavak Skupštine
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

To će biti još jedan korak ka formiranju nove Vlade Srbije, dok će u međuvremenu i skupština morati da izabere svoje rukovodstvo kako bi se taj posao priveo kraju.

Prvo je bilo planirano da se sjednica na kojoj bi se izabrao predsjednik parlamenta, potpredsjednici, i na kojoj bi se imenovao generalni sekretar i izabrala radna tijela, održi početkom ove sedmice, međutim, prema novim informacijama ta sjednica se pomjera za kasnije.

Poslanicima su do sada samo potvrđeni mandati, a u međuvremenu su formirane poslaničke grupe. Za sada ih ima sedam, prenosi Blic.

Koalicija sa Šapićem

Za predsjednika poslaničke grupe SPS postavljen je lider te stranke Ivica Dačić, dok je recimo Aleksandar Šapić to mjesto prepustio Marini Raguš.

To, međutim, ne mora ništa da znači, jer Dačić, ukoliko bude izabran za ministra može da podnese ostavku na poslaničko mjesto i da ga ne čelo poslaničkog kluba zameni na primjer njegov sadašnji zamjenik Đorđe Milićević.

O potencijalnom koalicionom partneru se za sada ne zna mnogo, a predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić je nedavno rekla da Vučić ozbiljno razmatra koaliciju sa Šapićem.

Biće jasnije vjerovatno poslije nastavka razgovora Vučića sa strankama.

Vučić je već održao jedan krug konsultacija sa predstavnicima SNS, SPS, SPAS, SVM, Strankom pravde i pomirenja, kao i sa predstavnicima liste “Albanske demokratske alternative – Ujedinjena dolina”.

Lider SDA Sandžaka Sulejaman Ugljanin odbio je da učestvuje u konsultacijama.

Četiri moguće opcije

Poslije prvog kruga predstavnici medija od stranačkih lidera nisu previše saznali, osim da su Vučiću prenijeli svoje stavove i da će se konsultacije nastaviti.

Predsjednik je, međutim, kasnije rekao da, nakon prvog kruga, ima u vidu četiri moguće opcije: prva, da SNS ide u koaliciju sa socijalistima i manjinama, druga sa Šapićem i manjinama, treća sa socijalistima, Šapićem i manjinama, a četvrta je samo SNS sa manjinama.

Dačić je poslije prvog kruga konsultacija rekao da nikada ne bi preferirao da bude opozicija, a danas je za TV Hepi naveo da odlazak u opoziciju nije pitanje zbog kojeg treba da se podiže velika prašina.

Dodao je da će SPS uvijek raditi u interesu Srbije i za dobro građana, da je spremna za nastavak saradnje sa SNS, ali da odluku o tome donosi predsjednik Aleksandar Vučić.

Jedini siguran u budućnost svoje stranke tada je bio Ištvan Pastor iz SVM, koji je i naveo da će ta stranka biti dio vladajuće većine na repulibličkom, pokrajinskom i lokalnom nivou.