Politika

“ŠTA BI REKAO KRALJ NIKOLA” Dačić oštro odgovorio Darmanoviću

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da crnogorski ministar spoljnih poslova Srđa Darmanović nastavlja da vrijeđa i napada Srbiju i predsjednika Aleksandra Vučića time što priča da Vučić želi da sruši vlast u Crnoj Gori i da od nje napravi srpsku državu.

“ŠTA BI REKAO KRALJ NIKOLA” Dačić oštro odgovorio Darmanoviću
Foto: V.Lalić/RAS Srbija

U izjavi Tanjugu on je istovremeno upitao šta bi na takve stavove crnogorskih vlasti rekao posljednji vladar Crne Gore, kralj Nikola Prvi Petrović.

Ja nikad nisam čuo Vučića da Crnu Goru naziva srpskom državom, ali sam čitao crnogorskog kralja Nikolu, koji kaže u oktobru 1913. da su hrabre vojske dviju srpskih kraljevina, Crne Gore i Srbije, oslobodile srpstvo na jugoistoku Balkana, kao i da se pristupilo razgraničenju među dvijema srpskim kraljevinama. Pa kakav je onda kralj Nikola srpski nacionalista, što se njega ne odreknete – upitao je Dačić.

On je istovremeno poručio Darmanoviću, koji ponovo prijeti snagama NATO, da je “malo NATO i da je zaboravio da pozove i OVK i mudžahedine, “tradicionalne istorijske saveznike crnogorskog naroda”.

Dačić je dodao da Darmanović u vrijeme dok Crna Gora vodi postupak za otimanje imovina i svjetinja Srpske pravoslavne crkve (SPC) i u vrijeme dok nema nijednog Srbina u organima vlasti, on optužuje Srbiju, iako je, kako kaže, milion puta rečeno da Srbiju ne interesuje miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, već samo položaj i prava srpskog naroda, što je “legitimno i u skladu sa svim međunarodnim konvencijama”.

– Čime se to Vučić umiješao u unutrašnje stvari Crne Gore, naprotiv, stalno ukazuje da problemi treba da se rešavaju dijalogom crnogorskih vlasti sa srpskim narodom u Crnoj Gori i SPC. Kaže Darmanović da Vučić želi da sruši vlast u Crnoj Gori i da ona postane srpska drzava – rekao je Dačić.

Darmanović je u ponedjeljak u intervjuu za crnogorsku televiziju Nova M rekao da Crna Gora nije obnovila svoju nezavisnost da bi bila bilo čiji satelit i da je “za žaljenje” to što radi Srbija koja se “miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore”.

– Ovo je treći talas srpskog nacionalizma pod predsjednikom Vučićem. Koji ima jasne ciljeve, a to je da se u Crnoj Gori promijeni Vlada, s obzirom na to da slijede izbori, a na duži rok da se Crna Gora pretvori u čak, iako bi bila nezavisna država, prije svega u srpsku državu – rekao je Darmanović.