Društvo

Štete na poljoprivrednim usjevima: Nevrijeme protutnjalo Posavinom i Semberijom

Posavinu i Semberiju danas je pogodilo nevrijeme praćeno lokalnim pljuskovima sa grmljavinom koje je u pojedinim gradovima donijelo i led.

Led u Teslićima, voćnaci
FOTO: SRNA

Prema ranijoj prognozi, prvo u poslijepodnevnim, a zatim i u večernjim satima kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom i ledom očekuju dijelove sjeverne, sjeveroistočne i centralne Bosne. Međutim, sve će to biti kratkotrajnog daha te se tako u narednim danima očekuje stabilizacija vremenskih prilika.

Nevrijeme je tako danas pogodilo Gradišku, Kozarsku Dubicu, okolinu Modriče i pojedine dijelove Gradačca, što je sigurno naštetilo poljoprivrednim usjevima.

Pročitajte još

Padavine u kasnim večernjim satima posvuda prestaju, a vjetar u smirivanju kao najava povoljnijih dana koji nam predstoje. Narednih dana pauza od jakih vjetrova, a nema više ni nevremena. Kako sedmica bude odmicala, temperature u postepenom porastu. Od vikenda ponovo ljetne temperature uz pretežno sunčano vrijeme – najavljuju meteorolozi.

Inače, prethodnih dana su biometeorološke prilike u BiH bile nepovoljne, prvenstveno zbog jakog vjetra i saharskog pijeska zbog kojeg su nebo i zrak bili zamućeni. Osim toga, vjetar je načinio mnogo štete u mnogim gradovima, a učestala je bila i pojava požara koji se, uslijed ljudskog faktora i nemara, zbog vjetra brzo širio i onemogućavao pravovremeno gašenje, piše Klix.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije