Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

STIŽE RECESIJA Šokantan preokret na tržištu američkog duga

Biznis
Autor:

Foto: YONHAP/EPA

U Sjedinjenim Američkim Državama se oglasilo ekonomsko alarmno zvono, koje upozorava na moguću recesiju u dolazećem periodu, javlja agencija AP.

Naime, na počeku današnjeg trgovanja na Volstritu došlo je do inverzije, odnosno obratnih kretanja prinosa na dvogodišnju i desetogodišnju državnu obveznicu, što je tržišni fenomen koji pokazuje da investitori traže veći povrat na ulaganje u kratkoročne nego u dugoročne državne obveznice.

Prinos na referentnu 10-godišnju obveznicu spustio se na 1,622 procenta, ispod prinosa na dvogodišnju hartiju koji je iznosio 1,634 odsto.

To je pokazatelj da su investitori izgubili povjerenje u stabilnost američke ekonomije, navodi AP i dodaje da je ono što se činilo kao blago otopljavanje u trgovinskim odnosima između SAD i Kine, koje je podstaklo jučerašnji znatan skok berze, brzo zaboravljeno.

Posljednja ovakva inverzija krivulje prinosa zabilježena je u decembru 2005. godine, dvije godine uoči recesije u SAD izazvane krizom u američkom finansijskom sektoru.

Kako napominje američka agencija, inverzija poput današnje događala se uoči posljednjih devet recesija od 1955. godine naovamo, uključujući i globalnu ekonomsku kriza koja je počela 2007. godine, a čije se posljedice osjećaju i danas.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO