Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Štrbac: Kitarovićeva da se suoči sa prošlošću, ne vjerujem joj dok tvrdi da sluša Tompsona

Politika
Autor:

Foto: Tanjug

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da ne vjeruje predsjedniku Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović kada kaže da se treba pokloniti nevinim žrtvama “Oluje”, jer to do sada nije radila.

– Ne vjerujem joj sve dok tvrdi da sluša Tompsonove pjesme sa djecom u kolima, dok se dočekuje reprezentacija sa Tompsonom, kad izbacuje Titovu sliku iz svog kabineta, kad izjednačava Jasenovac sa Srebrenicom i Vukovarom – rekao je Štrbac za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da Kitarovićeva treba mnogo da uradi da bi joj povjerovao, te dodao da je jednostavna formula suočiti se sa prošlošću na pravi način.

Štrbac je podsjetio da su do sada ekshumirane 362 žrtve koje nisu identifikovane, ali se pretpostavlja da je riječ o srpskim žrtvama iz “Oluje”.

– Problem identifikacije može biti dvojak. Prvo, oni koji treba da identifikuju, rade sporo, na kašičicu, da ne bi sve odjednom, a drugi problem je što nema uzoraka krvi da bi se uporedili sa ostacima koji su eshumirani – objašnjava Štrbac.

Prema njegovim riječima, kada bi identifikovali to što je eshumirano, pod pretpostavkom da su žrtve “Oluje” i kad bi eshumirali 152 registrovana grobna mjesta, ostalo bi 100 i nešto pravih nestanaka iz “Oluje”.

Štrbac je rekao da Srbi u Hrvatskoj žive u teškim uslovima, te da je neprirodno da su komšije kilometrima daleko, da se živi bez struje, vode, ambulante, dok je sve to ranije bilo u tim mjestima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO