Hronika

Suđenje Daliboru Railiću i grupi: Vijeće odbilo saslušanje svjedoka Tužilaštva

Vijeće Suda BiH u predmetu "Skaj" protiv Dalibora Railića i drugih optuženih odbilo je danas prijedlog Tužilaštva BiH da na nastavku suđenja kao svjedok bude saslušan radnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Milan Tomazović.

Policajci privode Dalibora Railića
FOTO: TUŽILAŠTVO BIH

Sudija Miroslav Janjić koji je predsjedavao vijećem istakao je da je saslušanje ovog svjedoka preuranjeno, te će  biti pozvan kasnije. 

Osim Railića u ovom predmetu sudi se Aleksandru Miljatoviću, Igoru Repajiću, Harisu Gredelju, Mirjani Vujović, Željku Simiću i Gordanu Gvozdenu.

Railića i još šest optuženih terete za šverc drogom i ubistvo načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića. 

Railića terete da je organizovao grupu  za šverc drogom i grupu za ubistvo Bašića u čemu su učestvovali Miljatović kao direktni izvršilac likvidacije i Repajić kao njegov pomagač u bijegu i pripremi. Naredni pretres je zakazan za 13. decembar, kada je najavljeno saslušanje tri nova svjedoka. 

Odluka o odbijanju saslušanja svjedoka uslijedila nakon niza prigovora advokata optuženih koji smatraju da se radi o nezakonitom dokazu.

Branilac prvooptuženog Railića, Jadranka Ivanovićeva kazala je da se radi o svjedoku “koji je pisao presudu”.

– Ovaj svjedok svjedoči ono što su njegove kolege saznale i o čemu su sačinile izvještaj. On donosi zaključke i govori šta je ko od optuženih uradio – smatra Ivanović.

Advokat Rade Ćulibrk koji brani drugooptuženog Miljatovića tvrdi da tužilaštvo želi da vještački nalaz  ugura kao nezakonit dokaz.

FOTO: TUŽILASTVO BOSNE I HERCEGOVINE
FOTO: TUŽILASTVO BOSNE I HERCEGOVINE
Aleksandar Miljatović

Pročitajte još

– Tomazović je radnik  MUP isto kao što je i oštećeni bio, što govori da on, i da jeste vještak, ne bi mogao vještačiti dokaze i koristiti izvještaj koji mu je dostavljen. Tu se radi o analitičkoj obradi podataka, te se protivimo njegovom korištenju – rekao je advokat Rade Ćulibrk.

Tužilac Dubravko Čampara je istakao da se ne radi o nalazu, već o skupu podataka koji je svjedok obradio.

Nisu doneseni ni mišljenje ni zaključak, kako kaže odbrana. Čovjek je samo ukrstio podatke po naredbi Tužilaštva. To su analitičari oduvijek radili – pojasnio je Čampara, piše Glas Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije