Politika

Suđenje za zločin u Velikom parku u Sarajevu: Vikić potvrdio da je Matić uhapsio, a Herenda ubio srpske vojnike

Na suđenju za zločin nad osam zarobljenih pripadnika JNA srpske nacionalnosti 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu prvooptuženi Dragan Vikić izjavio je da je Davor Matić uhapsio pripadnike srpske vojske u Švrakinom Selu, a kasnije je čuo da je Nedžad Herenda ubio zatvorenike.

Suđenje za zločin u Velikom parku u Sarajevu: Vikić potvrdio da je Matić uhapsio, a Herenda ubio srpske vojnike
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vikić je posvjedočio da je nakon informacije o zarobljavanju srpskih vojnika čuo rafal, a poslije i pojedinačne pucnje, te da je na rakrsnici nakon toga sa platoa mogao vidjeti dva ili tri tijela.

U svjedočenju o događaju od 22. aprila 1992. godine, on je rekao da je bio u Domu policije i da ga je sekretarica informisala da je Matić zarobio neke zatvorenike i da ih dovodi, a Vikić mu je rekao da ih vodi u Centralni zatvor, prenosi Birn.

Prema navodima prvooptuženog razgovor je trajao dvije ili tri minute, nakon čega je Matić otišao, a nedugo zatim su se čuli pucnji.

– Nakon pet-šest minuta, čujem rafal, a poslije i pojedinačne pucnje. Ja istrčavam iz kancelarije i na ulazu me zaustavlja moje osiguranje i govori da se vratim jer je možda u pitanju napad na policiju. Ja se vratim – naveo je Vikić i dodao da je tada informisan da je Herenda ubio zatvorenike.

Vikić je ispričao i da je tražio da ga spoje s Jusufom Pušinom da mu kaže šta se desilo i ko je izvršio likvidaciju vojnika koji su bili zarobljeni, a Pušina mu je poslije javio da treba ukloniti tijela, što je on odbio.

– Ja znam šta je sklanjanje leševa i prikrivanje zločina. Onda me opet zove i kaže da će ih skloniti Juka /Prazina/. Tada tražim da svi naši ljudi odmah uđu u Dom i da niko ne bude tu blizu, jer su mi se tada upalile lampice – neće biti uviđaja – rekao je Vikić.

On ističe da je sa platoa ispred Doma policije na raskrsnici mogao vidjeti dva ili tri tijela, dok su druga bila “vjerovatno u parku”.

U ovom predmetu optuženi su i bivši ministar unutrašnjih poslova takozvane RBiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su znali za zarobljavanje osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Pročitajte još

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni rafalima iz vatrenog oružja.

Nakon ubistva, tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem da se uklone i prikriju dokazi.

Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih su pronađeni, a za ostacima ostalih se još traga.

Naredno ročište zakazano je za 9. juli, kada je planirano da Vikića ispita Tužilaštvo

Prihvati notifikacije