Društvo

SVE VIŠE ZARAŽENE DJECE Za dan korona virus otkriven kod 12 osnovaca i 23 srednjoškolca u Srpskoj

U danu koji je iza nas, korona virus je u Srpskoj potvrđen kod još 387 osoba, od čega kod tri mališana predškolskog uzrasta, 12 osnovaca i 23 srednjoškolca.

SVE VIŠE ZARAŽENE DJECE Za dan korona virus otkriven kod 12 osnovaca i 23 srednjoškolca u Srpskoj
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Podaci Instituta za javno zdravstvo RS pokazuju da je, od početka epidemije, zaraza virusom SARS-CoV-2 otkrivena kod ukupno 1.116 osoba ovih uzrasnih grupa.

Tako je, do sada, korona virus potvrđen kod 200 mališana dobi do pet godina, njih 377 uzrasta od šest do 14, te 539 u starosnoj grupi od 15 do 19 godina.

Uprkos drastičnom pogoršanju epidemiološke situacije u Srpskoj, unutar škola i vrtića nije došlo do širenja zaraze, što nadležni ocjenjuju kao dobru vijest, s obzirom na to da rad vrtića omogućava i rad privrede, pošto roditelji mogu, kada su im djeca zbrinuta, ići na posao.

Ministar zdravlja Alen Šeranić je poručio da, iako škole nisu bili mjesta prenosa virusa, nadležne institucije prate situaciju u obrazovnim ustanovama. On je dodao da nema mjesta panici kada je najmlađa populacija stanovništva u pitanju.

Pročitajte još

– Nismo razmišljali o zatvaranju škola i one nastavlja ju da rade u ritmu u kojem su do sada radile. Pratimo situaciju, a ako se i pojavi virus u određenoj školi, preduzimaćemo mjere konkretno za tu školu. Ako se kovid 19 pojavi u više škola, onda ćemo razmišljati o drugačijem modelu nastave – rekao je Šeranić.

U protekla 24 časa, najviše novozaraženih u Srpskoj je u uzrasnoj dobi od 30 do 49 godina, njih153, te starosti od 50 do 64 godine – 100.

– Posmatrano prema uzrasnim grupama, najveći broj oboljelih je u dobi od 30 do 49 godina, 4.640 ili 36,5 odsto, a najmanji broj je u najmlađoj starosnoj grupi do pet godina, njih 200 ili 1,57 odsto u odnosu na ukupan broj potvrđenih slučajeva – saopštili su iz IJZ RS.