Sudbine

SVE ZBOG LJUBAVNICE Sumnja se da je milijarder iz Njemačke lažirao svoju smrt, posljednji put viđen prije 6 godina u Švajcarskoj

Njemački milijarder koji je prije šest godina nestao pod misterioznim okolnostima ispod švajcarskog vrha Materhorn, sumnja se da je lažirao svoju smrt i da zapravo živi sa ljubavnicom u Moskvi, tvrdi istraga.

Karl-Erivan Haub
FOTO: ROLAND WEIHRAUCH/EPA

Njemačko-američki maloprodajni tajkun Karl-Erivan Haub, tada je imao 58 godina, trenirao je za skijašku trku kada je nestao u aprilu 2018. u Cermatu, u Švajcarskoj.

Biznismen milijarder je posljednji put viđen kako se penje na planinu u liftu jednog jutra sam – nešto što je njegov trener rekao da je čudno za čovjeka koji je obično bio veoma svjestan bezbjednosti i dobro pripremljen – i nikada se nije vratio u svoj hotel.

Vlasti su pokrenule šestodnevnu potragu u kojoj su pet helikoptera i timovi alpinističkih spasilaca pretraživali područje, ali njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

Hauba, bivšeg generalnog direktora i suvlasnika njemačkog supermarketa i maloprodajnog giganta Tengelmann Group, sud u Kelnu proglasio je mrtvim tri godine kasnije, ostavivši za sobom ženu, dvoje djece i kompaniju od oko 75.000 zaposlenih.

Njegov mlađi brat Kristijan se zakleo u sudnici 2021. da nema naznaka da je alpinista, čija je neto vrijednost procijenjena na 5,2 milijarde funti, ostao živ.

Ali sada velika istraga koju vodi njemačka televizija RTL tvrdi da je identifikovala Hauba u Moskvi – i vjeruje da je tajkun tamo sa mnogo mlađom ljubavnicom po imenu Veronika Ermilova.

Karl-Erivan Haub, planina na kojoj je nestao
FOTO: DOMINIC STEINMANN/EPA

Pozvao Veroniku 13 puta prije nego je nestao

Haub je navodno pozvao telefonom misterioznu Ruskinju Veroniku Ermilov, osumnjičenu da je ruski agent, 13 puta u tri dana prije nego što je nestao, to je dovelo do sumnje da je planirao da lažira svoju smrt uz pomoć Moskve.

Brat milijardera, Kristijan je sada pod istragom tužilaštva u Kelnu zbog sumnje da je davao lažne izjave pod zakletvom, prenio je RTL. Kristijan je preuzeo kontrolu nad Tengelman grupom nakon nestanka njegovog brata i tvrdio je da je angažovao službu bezbjednosti da istraži ‘glasine’ da je još uvijek živ.

Njegov advokat Mark Binc rekao je njemačkom listu Di Cajt:

– Naravno da nema ništa od optužbe.

Pozivi sa Veronikom trajali satima

Pozivi između navodno preminulog milijardera su bili značajni – jedan je trajao više od sat vremena – što je dovelo do sumnje da je planirao da lažira svoju smrt uz pomoć Moskve i Ermilove.

Istraga je otkrila da je Ermilova (44) vodila “neupadljivu” agenciju za događaje u Sankt Peterburgu, koja je organizovala izlete na skijanje, planinarenje i penjanje za entuzijaste na otvorenom – ali je takođe osumnjičena da je povezana sa ruskom službom bezbjednosti FSB.

Karl-Erivan Haub
FOTO: HENNING KAISER/EPA

Ona je sada navedena na LinkedIn-u kao direktor marketinga u kompaniji Russian Event, koja je imenovana kao kompanija za putovanja.

Istraga je kasnije otkrila da je Haubov život bio blisko isprepleten sa zagonetnom Ermilovom, za koju se vjeruje da je dvadesetak godina mlađa od Hauba i koja je opisana kao “vitka, atletski građena žena smeđe kose do ramena, tamnih očiju i širokog osmijeha”

Istražitelji su sugerisali da ona „možda radi za rusku domaću tajnu službu FSB”, ali su istakli da se to “ne može dokazati”.

Bili u isto vrijeme na istim mjestima

– Međutim, ono što se može dokazati je da je ona uvijek na istim mjestima u isto vrijeme kao i Karl-Erivan Haub – navodi se u izveštaju.

– U julu 2008. oboje su bili u Moskvi i Sočiju za nekoliko dana… U maju 2009. oboje su putovali istim noćnim vozom iz Moskve za Sankt Peterburg, u odvojenim kupeima. Putovanja su rezervisana u isto vrijeme i od iste osobe. I čudno, Ermilova je došla u Moskvu dan ranije samo da bi se vratila vozom kući. Dalja preklapanja kratkih putovanja Hauba i Ermilove mogu se naći za boravke u Omsku (2010), Sočiju (2011), Bakuu (2014) i Moskvi (2015, 2017) – navodi se u istrazi.

U izvještajima se dodaje i da nije jasno zašto je došlo do ovih navodnih sastanaka. Te da njihovi susreti ne izgledaju kao ljubavni odmor.

Milijarder radio sa Rusima

Novinarka RTL Liv von Botišer spekulisala je da su Haubov nestanak u Švajcarskoj i navodna pojavljivanja u Rusiji možda rezultat sumnjivih poslovnih odnosa, prenosi Blic.

– Poznato je da je Karl-Erivan Haub poslovao sa sumnjivim ljudima u ruskoj ekonomiji – tvrdi ona.

– Naša pretpostavka je da je poslovanje sa Rusijom ili sa ruskim poslovnim partnerima moglo da dovede Karla-Erivana u nevolje na Zapadu – istakla je.

Osim što je nazvao Ermilovu, Haub je takođe nazvao ruskog bankara Andreja Suzdaljceva u Rusiji i Ženevi neposredno prije njegove smrti, tvrde u istrazi RTL i Sterna.

Još jedan od Haubovih ruskih poslovnih partnera bio je ozloglašeni prevarant Sergej Grišin – poznat kao ‘Oligarh sa licem sa ožiljkom. Grišin je dospio na naslovne strane u Velikoj Britaniji i SAD nakon što je prodao svoju kuću od 14,7 miliona dolara u Montesitu u Kaliforniji nikom drugom do princu Hariju i Megan Markl 2020.

Haub je zvanično proglašen mrtvim 2021. sa neto bogatstvom od 5,2 milijarde funti – iako je njegovo tijelo nestalo. Takođe se pretpostavlja da je Haub nazvao tajnog ruskog mogula Andreja Suzdaljceva neposredno prije njegove smrti.

“Možda je zaista radio za Ruse”

Novinar RTL Botišer takođe je spekulisao u intervjuu za Die Velt da je Haub možda zaista radio za Ruse.

– Mogao je da deluje kao neka vrsta uticajnog agenta za Rusiju u Njemačkoj… Ne radi se o agentu sa flopi kapom i kaputom ili Džejms Bondu, već o uticaju na politiku i ekonomiju. Njegov nestanak je došao u vrijeme kada je Tengelmannu bilo prilično loše i širio se u Rusiju sa novim prodajnim lancem – naveo je Borišer.

– Siguran sam da to nije bila nesreća na skijanju, već namješteno bjekstvo – izjavio je novinar.

Tačan metod koji je Haub koristio da bi izveo svoje navodno bekstvo nije poznat. Neki vjeruju da je skijao kroz Alpe i spustio se u Italiju, ali nema traga gdje se nalazio nakon što je krenuo na solo turneju skijanja u aprilu 2018.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu