Politika

TO ĆE BITI NJEGOVA POLITIKA BUDUĆNOSTI Vučić poručio da Srbija želi najbolje odnose sa BiH

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija želi najbolje moguće odnose sa BiH i da će to biti politika koju će graditi u budućnosti.

TO ĆE BITI NJEGOVA POLITIKA BUDUĆNOSTI Vučić poručio da Srbija želi najbolje odnose sa BiH
FOTO: GORAN SRDANOV/RAS SRBIJA

Vjerujem u veće razumijevanje koje mi se čini da je postignuto unutar BiH između Srba i Hrvata. Vjerujem u veće razumijevanje i veću bliskost između srpskog i bošnjačkog naroda u budućnosti, ma gdje oni da žive – rekao je Vučić za Dnevni avaz. On je ocijenio da nema granica u saradnji ove dvije zemlje.

– Možemo da postignemo mnogo toga. I politički možemo da postignemo mnogo. Naš zajednički glas u Briselu znači mnogo – konstatovao je Vučić. On je naveo da zna da u BiH, ne računajući Republiku Srpsku, ne postoje simpatije za gotovo bilo koga u Srbiji ko je politički relevantan, a posebno da nema simpatija bilo kakvih prema njemu i politici koju vodi.

– Ali, ako bismo stvari racionalizovali i ako bih vas upitao, a kada sam to i na koji način uvrijedio BiH i kada i na koji način nisam podržao BiH, to biste mi već teže odgovorili – rekao je Vučić. On je naglasio da je njegova saradnja i dobri odnosi sa liderom SNSD Miloradom Dodikom, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, nešto što se podrazumijeva.

– To je naš posao, a to nema veze sa onim kakav je moj odnos prema bošnjačkom narodu i prema BiH – kaže Vučić. Na pitanje da li će Srbija koristiti Republiku Srpsku u rješavanju pitanja Kosova i Metohije, Vučić je odgovorio da je sve to komplikovano na različite načine toliko da ne bi mogao o tome da govori.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Zato se začudim kad od pojedinih bošnjačkih političara vidim kada im srce krene i kažu: “Kosovo je za nas nezavisno”. To je najmanje trebalo da se čuje od bošnjačkih političara. Jer, kako ćete da objasnite političarima u Republici Srpskoj nešto drugo. Pustite da to reše kompromisnim putem Beograd i Priština – poručio je on. Vučić smatra da bi “svi iz Bosne trebali da se sklone iz te priče”.

– Ali, i kada kažem da podržavam teritorijalni integritet BiH, ja to stvarno mislim – napomenuo je on. On je rekao da će podržati inicijativu otvaranja konzulata BiH u Novom Pazaru i da u tome ne vidi nikakvu zavjeru.

Komentarišući pobjedu na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, Vučić, koji je i lider SNS, naveo je da nije očekivao ovoliki uspjeh, da je ponosan što je kampanja bila najčistija i što je opozicija imala deseterostruko više prostora nego 2012. godine. On je rekao da će se vidjeti ko će sve biti opozicija, a ko vlast u Skupštini Srbije.

– Tek ćemo da vidimo kako će biti nova vlada formirana, ko će biti u novoj vladi, te ćemo tada moći da znamo ko je vlast, a ko opozicija – istakao je Vučić. On je izrazio nadu da će uspjeti da očuva mir i stabilnost, ali da će se i ekonomski prosperitet Srbije još ubrzati, baš onako kako je predviđeno u planu “Srbija 2020-2025. godine”.

– Mi gradimo naš put prema Banjaluci i Sarajevu. Uskoro ćemo da raspišemo tender za gradnju ovog drugog dela puta prema Višegradu da bismo mogli i iz centralne Srbije, a ne samo iz Beograda, da brzo dođemo do Sarajeva – poručio je Vučić.

Prihvati notifikacije