Politika

"TO JE VIŠE OD MITA, TO JE NAŠ IDENTITET" Mitropolit Porfirije poručio da Srbija nema budućnost ako IZGUBI KOSOVO

Ako izgubimo Kosovo, kao temelj našeg postojanja nisam baš siguran da naš narod ima budućnost, rekao je večeras mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije ističući da je tako govorio i upokojeni patrirajh Irinej.

"TO JE VIŠE OD MITA, TO JE NAŠ IDENTITET" Mitropolit Porfirije poručio da Srbija nema budućnost ako IZGUBI KOSOVO
FOTO: TV PINK/SCREENSHOT

Mi Srbi nemamo nacionalni narativ, ali imamo Kosovo. Kosovo je mnogo više od mita. Mit je stvar imaginacije, a Kosovo je za našeg patrijarha i našu crkvu zavet, to je identitetska stvar. Kosovo je vertikala, nešto što osmišljava i prošlost i u isto vrijeme nešto bez čega nema budućnosti – rekao je mitropolit.

On je, komentarišući kritike na račun pokojnog patrijarha Irineja da “nije bio moderan” istakao da je “crkva uvijek moderna”, prenosi Blic.

– Naš patrijah i crkva je uvijek savremena, zato što ona svjedoči Hrista, a on je uvijek izvan vremena i prostora, uvijek je “svjež” – istakao je on.

Mitopolit se dotakao i identitetskih veza neše zemlje i Rusije i ruskog naroda.

– Za Rusiju nas vezuje identitetska stvar, a to je pitanje vjere. Vezuje nas crkva. Mi dijelimo iste vrijednosti i iste poglede na svijet, naša istorija isprepletana je sa ruskom – naveo je mitropolit.

Mitropolit Porfirije je naglasio da je Srpska pravoslavna crkva u prethodnom periodu doživjela veliki udarac.

– Crkva je doživjela veliki udarac zbog smrti mitropolita Amfilohija i patrijarha Irineja. Izgubili smo dva najsnažnija stuba. Sa druge strane crkva je uvijek spremna za novu stranicu, za nastavak koji je zapravo kontinuitet. Nova je stranica, ali je ista knjiga. Patrijarh je imao veliko srce, nije vodio računa šta drugi govore o njemu i šta njemu čine, ali je vodio računa šta on govori i šta čini. Poštovao je svakog čovjeka – rekao je mitropolit Porfirije.