Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Tramp dugo prijetio Evropi, a onda donio NEOČEKIVANU ODLUKU (FOTO, VIDEO)

Biznis
Autor:

Foto: Jim Lo Scalzo/EPA

Američki predsjednik Donald Tramp i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker dogovorili su da će raditi na ukidanju carina i smanjenju trgovinskih barijera.

– Danas smo se, prije svega, saglasili da zajedno radimo u pravcu ukidanja carina, necarinskih barijera i dotacija za neautomobilske industrijske proizvode – rekao je Tramp novinarima uz Bijeloj kući, stojeći pored Junkera, prenosi Rojters.

Tramp je rekao i da je dogovorena saradnja u cilju smanjenja barijera i povećanja trgovinske razmjene na polju usluga, hemikalija, farmacije, medicinskih proizvoda, kao i soje.

Prema njegovim riječima, “ovo je veliki dan za slobodnu i pravednu trgovinu”, a pitanja “carina na čelik i aluminijum biće riješena, što važi i za carine kao protivmere”.

Junker je izjavio da je danas postignut dogovor, kao što je i namjeravao, prenosi AP.

– Identifikovali smo oblasti na kojima ćemo zajedno raditi. Radićemo na ukidanju carina na industrijsku robu, što mi je bila glavna namjera – rekao je on.

Junker se prethodno sastao sa Trampom u Bijeloj kući i tom prilikom poručio da su EU i SAD partneri i saveznici, a ne neprijatelji, i da moraju da sarađuju na početku trgovinskih pregovora između dvije velike ekonomije.

Tramp je novinarima, na početku sastanka sa Junkerom u Ovalnom kabinetu, rekao da se nada da će postići pravedan i recipročan trgovinski sporazum između SAD i Evrope.

Inače, američki predsjednik je ranije zaprijetio uvođenjem carina na uvoz evropskih automobila, što je Evropljane navelo da nagovijeste mogućnost uvođenja carina na američku robu u vrijednosti od 20 milijardi dolara kao protivmeru.

Podsjetimo, Evropska komisija se pripremala za uvođenje tarifa na 20 milijardi dolara vrijedan uvoz američkih proizvoda.

Ovakav potez uslijedio je nakon prijetnji i najava američkog predsjednika da će uvesti 20-procentne carina na uvoz svih automobila proizvedenih u EU.

Tramp nije mirovao ni kada je u pitanju Kina, pa je i sa njom otpočeo trgovinski rat.

Tramp je i protiv Kine preduzeo teške trgovinske mjere, a Kina je duboko razočarana ovakvom odlukom najavljujući ubrzane kontramjere.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO