Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“TRAŽIĆE DA AMERIKA NAORUŽA VOJSKU KOSOVA” Veselji ide u Vašington sa bezobraznim zahtjevom, šta će reći Tramp?

Politika
Autor:

Foto: Facebook

Kosovski mediji nezvanično saznaju da bi prije formiranja vojske Priština trebalo da zakone, ali i snabdjevanje oružjem koordinira sa Vašingtonom – ukoliko Tramp na to pristane.

Kadri Veselji će, kako pišu prištinski mediji, otputovati u Sjedinjene Američke Države sutra, radi konsultacija o transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku.

On će u SAD boraviti nekoliko dana, a očekuje se da će imati sastanke sa visokim zvaničnicima Stejt departmenta.

Ova posjeta, prema istim izvorima, biće realizovana prije sjednice parlamenta 14. decembra, kada će se poslanici izjasniti o paketu zakona o transformaciji KBS u vojsku.

Navodi se da će Veselji otputovati u SAD kako bi koordinisao poslove sa američkom državom prijje nego što se izglasaju nacrti zakona o vojsci, kao i da bi potpisao nekoliko sporazuma koji imaju za cilj snabdevanje vojske Kosova naoružanjem.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je juče da je najava formiranja takozvane kosovske vojske do sada najveća pretnja miru i bezbednosti u regionu.

– Osnivanje te nelegalne formacije ugrozilo bi sve što se do sada postiglo u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Ta vojska se formira protiv Srbije i srpskog naroda na KiM, i to se ne može prikriti nikakvim neuverljivim obrazloženjima o potrebi doprinosa samoproglašenog Kosova globalnoj bezbednosnoj arhitekturi – upozorova Đurić.

On navodi da jedino čemu bi jedna takva formacija doprinijela jeste produbljivanje međuetničke distance u regionu, i bila bi novi fitilj na balkanskom buretu baruta.

– Još nije kasno da se Priština odgovori od namjere da formira vojsku, i potrebno je to učiniti odlučno i bez ustezanja, kako bi se šansa dala miru i dijalogu, a sprečilo izbijanje novih ratnih požara na Balkanu – zaključio je Đurić.

Foto: Bojan Slavković/RAS Srbija

Posljednji američki zvaničnik koji je otvoreno govorio o transformaciji kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku je Ves Mičel, pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, koji je u martu ove godine posetio Beograd i Prištinu. Mičel je rekao da je i Beograd upoznat s tim stavom Vašingtona, ali i zvaničnici i nezvanični izvori do sada su bili jasni u stavu da Priština u formiranju vojske mora da poštuje svoj ustav, koji predviđa da je za formiranje armije neophodna dvotrećinska većina u skupštini.

Tu većinu, bez Srba, albanske vođe nemaju predsjednik skupštine KIM od Bijele kuće očekuje naoružanje za vojsku

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO