Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“TRAŽIMO ODGOVORNE ZA SMRT NAŠEG SINA” Jovan je kupio drogu na splavu i ubrzo PAO MRTAV

Hronika
Autor:

Foto: RAS Srbija

Tačno godinu dana prošlo je od stravične smrti mladog Beograđanina Jovana Paunovića (18), koji je otišao na poznati beogradski splav u provod sa drugom i više se nikada nije vratio.

Mladić je preminuo na Vojnomedicinskoj akademiji od prekomjerne doze droge, a godinu dana kasnije njegova majka se pita – kako je moguće da smrt njenog sina niko nije kriv?

Tog kobnog dana, Jovan je otišao na jedan dorćolski splav na žurku. Kada mu je u ranim jutarnjim časovima pozlilo, obezbjeđenje ga je izbacilo na pločnik ispred splava. Prolaznici koji su se našli na licu mjesta odmah su mu priskočili u pomoć, pozivajući sve vrijeme hitnu pomoć. Mladić je ležao na pločniku ispred samog ulaza u splav.

Nakon četrdesetak minuta, mladić je prevezen na Vojnomedicinsku akademiju. Tamo je preminuo od posljedice predoziranja ekstazijem i uprkos velikoj borbi ljekara da spasu mladi život. Njegova smrt digla je cijelu Srbiju na noge.

Niko nije odgovoran

Za smrt tek punoljetnog Jovana, kažu nadležni, niko se ne tereti, jer nema dokaza da je smrt posjledica radnji nekog lica i uprkost tome što je porodica došla do saznanja da su Jovanu te večeri drogu prodale dvije vršnjakinje. Jovanova majka Ana Paunović kaže za Novosti da nikada neće odustati od potrage.

– Mog sina ništa neće vratiti. Ja bih voljela samo da znam na koji način je to istraga pokazala da niko nije odgovoran za njegovu smrt. Analiza Jovanove dlake govori da on nije ranije konzumirao narkotike. Godinu dana smo se borili da saznamo istinu. Ko mu je prodao drogu, ko stoji iza toga… Kako to da Hitna pomoć dolazi tek na poziv policije u mnogim slučajevima… On je te večeri uzeo narkotik iz “kućne radinosti”. Jedna takva tableta je dovoljna da ubije nekoga – pita se Jovanova majka.

Među prolaznicima koji su Jovanu pritekli u pomoć našla se i Mirjana Milić, njegova poznanica. Ona je sa njim otišla i na VMA, gdje je sačekala Jovanovu porodicu. Tinejdžerova smrt ju je strašno pogodila, o čemu je pisala i na društvenim mrežama.

A onda je i ona nekoliko dana kasnije pronađena mrtva u jednom iznajmljenom stanu na Dorćolu. Prvi razultati pokazali su da je preminula, takođe, usljed predoziranja.

Foto: RAS Srbija

Kako ističe Jovanova majka za Novosti, desilo se ono što je moglo da se dogodi bilo kom djetetu. Volja i organizacija nadležnih, uz budnu pažnju roditelja, kao i obrazovnih institucija, jesu ključne u ovoj borbi.

– Poenta je u tome da druga djeca vide šta se dogodilo Jovanu. Njegova smrt ne smije biti besmislena. Djeca treba da znaju šta može da im se dogodi. Sarađujem sada sa ljudima koji imaju iskustva u ovoj oblasti. Edukacija je ključna. Ali nije dovoljno jedno predavanje u školi s vremena na vrijeme. Treba im o tome govoriti od prvog razreda pa do kraja školovanja. Ako dopre makar do dela njih – značiće, sačuvaće nečiji život – zaključuje Jovanova majka Ana.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO