Društvo

TREĆI TALAS JAČI OD OČEKIVANOG Statistika pokazuje ZABRINJAVAJUĆE BROJKE

Prof. dr Petar Kočović, koji preko matematičkog modela već mjesecima unazad prati razvoj korona virusa u Srbiji, zabrinuo je mnoge novim statističkim prognozama.

TREĆI TALAS JAČI OD OČEKIVANOG Statistika pokazuje ZABRINJAVAJUĆE BROJKE
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Prema njegovim podacima za sada je treći talas jači od drugog čak za četvrtinu, piše Blic.

Kočović je objavio podatke za period od 37. do 41. dana trečeg talasa epidemije, odnosno od 20. do 24. oktobra. Za svaki dan u tom periodu profesor je naveo i za koliko je procenata porastao broj zaraženih u ovom trećem talasu u odnosu na drugi talas.

Prvog dana u tom periodu procent je porastao za pet odsto, a onda se postepeno peo i za bezmalo četiri dana došao na 25 odsto!

Petar Kočović je uz ove statističke podatke uporedio i svoja predviđanja i tako dao na uvid koliko je bio u pravu ili je napravio “omašku”. On je u svojim predviđanjima preko matematičkog modela odstupio od stvarne situacije u dva dana za minimalnih jedan i po odsto. I to 20. oktobra kada je njegov model pretpostavio da će biti jedan i po odsto više zaraženih nego što ih je stvarno bilo toga dana. Model je odstupio i sljedećeg dana jer je Kočović predvidio da će biti za jedan i po odsto manje zaraženih nego što ih je stvarno bilo 22. oktobra. Sljedeća dva dana matematički model je predvidio apsolutno ispravno.

Ono što je najviše iznenadilo, ali i najbolje ilustruje činjenicu koliko je novi virus nepredvidiv, jeste činjenica da je treći talas u svom 41. danu dostigao snagu koja je veća nego što se moglo pretpostaviti.

U tom ključnom 41. danu treći talas je imao više zaraženih od drugog talasa za četvrtinu, ali je i odstupio od matematičkog modela prof. dr Kočovića za čak 13 odsto! Što znači da ni prof. Kočović ni matematika se nisu nadali tako velikom broju zaraženih.

Podsjetimo, tog 24. oktobra srušeni su svi crni rekordi što se tiče broja zaraženih u Srbiji od početka epidemije. Tog dana zabilježeno je čak 757 slučajeva, a većina ih je bila u Beogradu i to 433.