Politika

TRGOVSKA GORA I GRANIČNI PRELAZ Mihajilica kandidovao Dodiku teme za razgovore u Zagrebu

Zvanična posjeta srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu, jedinstvena su prilika da se ubrza proces razgovora po pitanju namjere Hrvatske da na Trgovskoj gori odlaže radioaktivni i nuklearni otpad, kao i pitanje kategorizacije graničnog prelaza u Novom Gradu za teretni saobraćaj.

TRGOVSKA GORA I GRANIČNI PRELAZ Mihajilica kandidovao Dodiku teme za razgovore u Zagrebu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To je saopštio član Predsjedništva PDP Milanko Mihajilica, komentarišući najavljene sastanke Dodika sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejom Plenkovićem.

– Ovo su pitanja koja već dugo muče stanovnike ovog kraja, ali i šire, te predstavljatju ozbiljan problem između dvije zemlje. Na dosadašnje ponašanje zvaničnog Zagreba, koje nije bilo uopšte konstruktivno, nego su nametali svoje odluke kojima ugrožavaju preko 250 hiljada stanovnika ovog pograničnog kraja, uprkos svim naporima očigledno nismo imali adekvatan odgovor – rekao je Mihajilica.

Pročitajte još

Kako je saopšteno iz PDP, on je podsjetio da je Dodik u više navrata zaštitio interese Republike Hrvatske, kao na primjeru izgradnje pelješkog mosta, te da vjeruje da je to bilo svjesno, baš da bi te poteze danas mogao iskoristiti kao adut.

– Osim da pitanja Trgovske gore i graničnog prelaza budu pokrenuti, tražimo i očekujemo i da javnost bude detaljno obaviještena o svemu. Ukoliko se ta pitanja danas ne otvore biće potpuno jasno da je Milorad Dodik višestruko izdao narod s ovog prostora za korist svojih hrvatskih prijatelja – zaključuje Mihajilica.

Prihvati notifikacije