Politika

TURBO-FOLK POLITIKA Stranke u BiH u svoje redove puštaju BILO KOGA, samo da dobiju ŠTO VIŠE GLASOVA (FOTO)

Na putu do vlasti političke stranke često posežu za "akvizicijama" s kojima računaju na neke dodatne, bonus političke poene na izborima.

TURBO-FOLK POLITIKA Stranke u BiH u svoje redove puštaju BILO KOGA, samo da dobiju ŠTO VIŠE GLASOVA (FOTO)
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ/RAS SRBIJA

 Nekada je to umjereno i usmjereno, a često neprirodno i van konteksta ustaljenog djelovanja neke političke opcije.

Predstojeći lokalni izbori u Bosni i Hercegovini su još jedan podsjetnik na takve pojave. Stranke se ne libe u svoje redove pustiti bilo koga ko će im donijeti glasove, bez obzira na njegov politički potencijal, piše Klix.

Tako je prije nekoliko mjeseci SDA u Srebreniku ozvaničila da je njihov član postao pjevač narodne muzike Husnija Mešaljić Hule. Teško je povjerovati da će Hule ostaviti mikrofon i kafanu i aktivirati se u lokalnim političkim vodama, ali je jasno da je cilj takve promocije prikupljanje što više glasova i poena u širokim narodnim masama. A ako neko ima pristup širim narodnim masama, to je muzičar, naročito iz oblasti narodne muzike.

Ima i onih koji aktivno stanu na listu za lokalne izbore. Tako je mlada pjevačica Grand produkcije Belma Karšić kandidatkinja za vijećnicu u Novom Sarajevu na listi Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Koliko će se Karšić zaista posvetiti lokalnoj politici, koliko je na listi da “popuni listu” i da li je izabrala između muzike i politike pitanje je za nju. Ipak, ono što je sigurno je da iole poznatije osobe u politici, bez obzira na namjeru, privlače pažnju i vjerovatno ostvaruju svoj cilj.

Pažnju je tako nedavno privukao i snagator Nedžmin Ambešković koji se pridružio SDA-u na Ilidži. Ta lokalna stranačka organizacija se javno pohvalila njegovim pristupanjem, što donekle otkriva da je cilj “zagaziti” do birača kod kojih bi ovaj sportista imao uticaj. To naročito dolazi do izražaja u periodu pred izbore.

Sličnu taktiku lokalna SDA iz Vogošće je pokušala primijeniti na primjeru Jale Brata 2016. godine, koji je bio kandidat za Opštinsko vijeće Vogošća. Nije uspio i naravno više se nije aktivno angažovao u stranci.

Izleta glumaca i pjevača u političke vode bilo je mnogo u prethodnim izbornim ciklusima. Tako je kratkotrajna Stranka za evropsko Sarajevo (SES) na lokalnim izborima 2012. na svojoj listi okupila nekoliko sarajevskih glumaca poput Milana Pavlovića ili Dragana Marinkovića Mace.

Nazdravimo svim luđacima. Svima neprilagođenima.Pobunjenicima. Nezgodnima. Svim onima koji misle svojom glavom.Oni…

Posted by Dragan Maca Marinković on Saturday, August 15, 2020

Pored nabrojanih, na izbornim listama se danas mogu vidjeti i Instagram influenseri i drugi aktivisti, što donekle potvrđuje da su političke stranke prepoznale novi način komunikacije prema biračima s obzirom na uticaj koji određene osobe imaju na pojedinim društvenim mrežama.

Pročitajte još

Tako je u Tuzli kandidatkinja za Gradsko vijeće Intagram blogerka Emina Jahić. S obzirom na to da nju na toj društvenoj mreži prati čak 170 hiljada ljudi, jasno je kakav reklamno-politički uticaj može imati.