Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Turska agencija da što prije ispuni uslove: Ćuprija na Drini čeka upotrebnu dozvolu

Društvo
Autor:

Foto: Srna

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić i koordinator Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) Omer Faruk Alimči otklonili su danas sve nedoumice u vezi sa izdavanjem upotrebne dozvole za restauraciju Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, koju je finansirala TIKA.

Kako je saopšteno iz ovog ministarstva, sastanak je održan u Banjaluci, a ministarka je Alimčija upoznala sa procedurama i neophodnom dokumentacijom potrebnom za obavljanje tehničkog prijema radova izvedenih na restauraciji.

Ona očekuje i da će TIKA što prije ispuniti neophodne uslove, kako bi Most Mehmed-paše Sokolovića bio spreman za upotrebu, podsjećaji da se ovaj objekat nalazi na Listi svjetske kulturne materijalne baštine UNESCO i da je najvažniji turistički resurs u opštini Višegrad.

Foto: Vlada RS

Ministarka Golić je nakon sastaka izjavila i da je dogovoren slijed koraka koje je potrebno učiniti, odnosno da TIKA dostavi projekat izvedenog stanja za koji su potvrdili da je u završnoj fazi.

-Slijedi izbor licencirane kuće koja će uraditi tehnički prijem, kad se dostavi zapisnik, mi izdajemo upotrebnu dozvolu. Svi nedostaci koji su bili na mostu su otklonjeni – istakla je Golić nakon sastanka, prenose agencije.

Razgovarano je i o mogućnostima da Turska agencija za saradnju i koordinaciju finansira i restauraciju još nekih kulturno-istorijskih spomenika.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO