Svijet

U Kongu vlada epidemija ebole najveća u istoriji

Epidemija virusa ebole koja trenutno vlada u Demokratskoj Republici Kongo najveća je u istoriji te afričke države sa 319 potvrđenih slučajeva oboljelih, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja te zemlje.

U Kongu vlada epidemija ebole najveća u istoriji
FOTO: AHMED JALLANZO/EPA

Od bolesti hemoragične groznice ebole umrlo je 198 osoba u provincijama Sjeverni Kivu i Ituri, gdje su napadi oružanih grupa i otpor stanovništva spriječili zdravstvene zvaničnike da pomognu na najbolji mogući način, prenosi Rojters.

Otkako je virus ebole otkriven 1976. godine, do sada je epidemija izbijala deset puta.

Epidemija koja trenutno vlada, najgora je u istoriji DR Konga – rekla je portparolka ministarstva zdravlja Džesika Ilunga.

Sa više od 300 slučajeva oboljelih, ova epidemija se rangira kao treća najgora u istoriji čitavog kontinenta, poslije epidemije u Zapadnoj Africi koja je trajala od 2013. do 2016. godine, kada je potvrđeno 28.000 slučajeva i epidemije u Ugandi 2000. kada je oboljelo 425 osoba.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrehesus u četvrtak je upozorio da najveći izazov vladajućoj epidemiji predstavlja bezbjednost, praćena nepovjerenjem stanovnika.

– Kada se dogodi napad, operacija se u suštini zaustavlja. Tako da mi zaustavljamo operaciju. A kada se operacija zaustavi, virus dobija prednost i utiče na nas na dva načina. Jedan je nazadovanje. Zato što kada operacije prestanu, uvijek dolazi do nazadovanja, u vakcinisanju ili kontaktiranju. A drugi problem je taj što se gomilaju slučajevi oboljelih jer ne možemo da ih vakcinišemo – rekao je on novinarima u Kinšasi.

Tokom prošlog mjeseca ubrzana je potvrda novih slučajeva oboljelih, a stručnjaci komiteta SZO za hitne situacije saopštili su u oktobru da se očekuje veliko pogoršanje epidemije ukoliko ne bude odgovora na situaciju.