Gradovi

U Prijedoru otvoren 23. Petrovdanski padobranski kup

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković otvorio je danas na Aerodromu “Urije” u Prijedoru 23. Petrovdanski padobranski kup, koji je okupio 12 ekipa i oko 60 padobranaca.

U Prijedoru otvoren 23. Petrovdanski padobranski kup
FOTO SRNA

On je poželio dobrodošlicu i sigurne skokove svim učesnicima Kupa, navodeći da je ovo međunarodna sportska manifestacija po kojoj je Prijedor postao prepoznatljiv.

-Želim vam vedro nebo i dobro takmičenje i uživanje ovdje pod Kozarom u gradu Prijedoru rekao je Đaković.

Ovaj sportski događaj proglašen je manifestacijom od posebnog značaja od Ministarstva porodice, omladine i sporta Vlade Republike Srpske i kao takva jedinstvena je, ne samo u gradu Prijedoru i prijedorskoj regiji, već i u Srpskoj.

Na ceremoniji otvaranja prisutnima se obratio i pomoćnik ministra za sport Republike Srpske Dragan Jaćimović koji je pohvalio organizatore koji već 23 godine za redom skupljaju najbolje padobrance iz čitavog svijeta.

-Svima njima tokom ovogodišnjeg takmičenja želim vedro nebo i dobre rezultate i da ponovo i rado dolazite u naše Potkozarje – rekao je Jaćimović.

Foto Srna
Foto Srna

Svečanosti otvaranja i smotri padobranaca prisustvovala je i delegacija Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Sportski direktor Kupa Zoran Sredić izjavio je novinarima da je Petrovdanski padobranski kup dokazana sportska manifestacija koja je u organizaciji Aero-kluba “Prijedor” prvi put održana 1996. godine, a ove godine učestvuju padobranci iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Italije, Rumunije, Finske, Rusije, Mađarske, Republike Srpske i Federacije BiH.

-Kup je uvršten u zvanični kalendar Svjetske vazduhoplovne asocijacije, tako da se Petrovdanski padobranski kup po tome ne razlikuje od bilo koje druge svjetske padobranske manifestacije, jer okuplja najbolje padobrance svijeta – rekao je Sredić.

Takmičarski skokovi će se izvoditi iz helikoptera Oružanih snaga BiH, a padobranci će se takmičiti u disciplini skok na cilj u serijama sa visine 1.200 metara.

Glavni sudija ovogodišnjeg, kao i prošlogodišnjeg Kupa je Samir Handanagić, sudija sa međunarodnom padobranskom licencom.

Dugogodišnji organizator ove manifestacije Nebojša Nožinić istakao je da su na 22 dosadašnja kupa učestvovala 1.054 takmičara, odnosno 234 ekipe i da je na prošlogodišnjem kupu izveden 10.000 skok.

Svečano proglašenje pobjednika predviđeno je za sutra u popodnevnim časovima.

Organizator Kupa je Aero-klub “Prijedor”, a pokrovitelji su grad Prijedor i Ministarstvo porodice omladine i sporta Republike Srpske i Ministarstvo odbrane BiH.