Svijet

U sjevernoj Gazi više nema funkcionalnih bolnica: "Osoblju ponestaje riječi da opiše katastrofalnu situaciju"

Na sjeveru Pojasa Gaze više nema funkcionalnih bolnica, objavila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), opisujući "nepodnošljive" prizore uglavnom napuštenih pacijenata koji mole za hranu i vodu.

žena grli dijete
FOTO: ASHRAF AMRA/ANADOLIJA

UN-ova zdravstvena agencija saopštila je da je u srijedu vodila misije u dvije teško oštećene bolnice, Al-Šifa i Al-Ahli, na sjeveru palestinske teritorije.

Našem osoblju ponestaje riječi da opiše vanredno katastrofalnu situaciju s kojom se suočavaju preostali pacijenti i zdravstveni radnici – rekao je Ričard Piperkorn, predstavnik WHO-a za okupirano palestinsko područje.

Pročitajte još

Njegov komentar došao je usred sve bjesomučnijih diplomatskih napora da se osigura pauza u ratu za koji Hamas kaže da je već odnio 20.000 života u Gazi, 70 odsto žrtava su žene i djeca.

WHO je već opisao Al-Šifu, najveću bolnicu u Gazi koja je prošli mjesec bila u centru proširene operacije izraelske vojske i bila razorena izraelskim bombardovanjem, kao “krvavo kupanje”.

Manja bolnica Al-Ahli od tada je postala jedino mjesto gdje su operacije bile moguće na sjeveru, ali je njen direktor rekao da je prestala s radom u utorak nakon što je izraelska vojska upala u nju, prenosi GulfToday.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu