Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ubrzati kretanje kamiona kroz Hrvatsku: Privredna komora Srpske PISALA TEGELTIJI

Biznis
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Privredna komora RS dostavila je danas predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zoranu Tegeltiji inicijativu za olakšavanje međunarodnog transporta roba.

Prema informacijama koje je Komora dobila od prevoznika u međunarodnom transportu roba, najveći problemi su prisutni na teritoriji Republike Hrvatske, koja primjenom svojih mjera usporava protok teretnih kamiona.

– Konkretno, hrvatska strana na jednom punktu čeka da se okupi određeni broj kamiona koji idu iz Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, zatim ih raspodjeljuje u grupe, u zavisnosti od njihovog pravca kretanja, pa tek onda dozvoljava kretanje u konvoju pod pratnjom policije – navode iz Komore.

Predlaže da nadležni organi BiH u komunikaciji sa nadležnim organima vlasti u Hrvatskoj dogovore ubrzanje kretanja kamiona kroz ovu zemlju kako bi, koliko je to moguće u vanrednim uslovima, obezbijedili brži protok roba.

Podsjećamo, Evropska komisija je juče objavila dokument sa preporukama za primjenu tzv. zelenih linija, u okviru uputstava za mjere upravljanja granicama radi zaštite zdravlja i dostupnosti robe i osnovnih usluga. „Zelene trake” za brži protok roba neophodno je u najkraćem mogućem roku definisati i u okviru zemalja CEFTA, ističu iz Komore.

– Kako bi se postigao cilj bržeg prelaska granice kamiona sa robom u ovim uslovima, rad carine i nadležnih inspekcija, na graničnim prelazima mora biti obezbjeđen 24 sata svaki dan u sedmici. Osim toga, neophodno je potpuno obezbijediti elektronsku komunikaciju službenika na graničnim prelazima sa vozačima kod prijema i razduženja dokumentacije na prelazima, kao i prolaz kamionima koji završe neophodnu administrativnu proceduru, jer trenutno, zbog gužvi, nisu u mogućnosti da prođu oni vozači sa kamionima koji su spremni za dalju vožnju – saopšteno je iz Privredne komore RS.

Cilj inicijative je da se omogući protok roba i repromaterijala kako bi privreda, koja je u mogućnosti, radila, a građani na tržištu imali dovoljno namirnica.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO