Hronika

UHAPŠENO 12 OSOBA Oduzeta tona duvana za nargile, oštetili budžet za najmanje 750.000 KM

Službenici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) danas su u okviru operativne akcije "Plug" na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i opštine Srebrenica započeli pretrese na 17 lokacija i do sada uhapsili 12 osoba, oduzeli oko 1.000 kilograma duvana za nargilu i veću količinu novca.

HAPŠENJE REŠETKE ZATVOR
FOTO: SCHUTTERSTOCK

Uhapšeni su osumnjičeni da su od marta sporazumno djelavala na sticanju protivpravne imovinske koristi nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda tako što su nabavljali duvan za nargile u Srbiji, nakon čega su ga krijumčarili u BiH, nezakonito skladištili na više lokacija i dalje prodavali, navedeno je u saopštenju.

Iz Sipe su naveli da su, osim toga, ove osobe izbjegavale i obračun i plaćanje poreskih davanja propisanih poreskim zakonodavstvom BiH, čime je budžet BiH oštećen za najmanje 750.000 KM.

Pročitajte još

Prilikom pretresa do sada je otkriveno i privremeno oduzeto oko 1.000 kilograma duvana za nargilu, veća količina novca i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz za krivična djela, navedeno je u saopštenju.

Ove aktivnosti sprovode se zbog postojanja osnovane sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, krijumčarenje i zloupotreba službenog položaja.

Pretresi se obavljaju po nalozima Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalne uprave policije, Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona, kao i Upravom za indirektno oporezivanje BiH.

O konačnom ishodu operativne akcije “Plug” javnost će biti informisana naknadno.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu