Kultura

„UMJETNIK KAO MITOLOG“ Izložba slikara Miloša Vujića otvorena u Kamenoj kući

U Kamenoj kući na Tvrđavi Kastel otvorena je izložba „Umjetnik kao mitolog“ akademskog slikara Miloša Vujića.

„UMJETNIK KAO MITOLOG“ Izložba slikara Miloša Vujića otvorena u Kamenoj kući
FOTO: BANSKI DVOR/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Izložba je održana uz primjenu svih poprisanih mjera  i preporuka nadležnih organa mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Posjetiocima su se obratili direktor Banskog dvora – Kulturnog centra Mladen Matović, istoričar umjetnosti Siniša Vidaković i autor postavke.

Foto: Banski dvor/ustupljena fotografija
Foto: Banski dvor/ustupljena fotografija

I ova izložba organizovana je u okviru ljetne sezone Banskog dvora, simboličnog naziva  „50 po 50“.

-Poruka naše ljetne sezone kulturnih dešavanja „50 po 50“ je da uprkos nimalo bezazlenoj situaciji u vezi sa virusom korona, život ne treba i ne smije stati, te da uz odgovrno ponašanje i pridržavanje svih mjera zaštite možemo zadovoljiti naše kulturne potrebe i u uslovima aktuelne epidemiološke situacije – naglasio je Matović.

Foto: Banski dvor/ustupljena fotografija
Foto: Banski dvor/ustupljena fotografija

„Umjetnik kao mitolog“ naziv je doktorskog – umjetničkog projekta Miloša Vujića, ciklusa od približno šezdeset slika, urađenih u tehnici ulja na platnu i devet skulptura.

-U Kamenoj kući predstavljene su 33 slike i svih devet skulptura. U svojim djelima obrađujem slovenski mit i mitologiju, a sam naziv izložbe „Umjetnik kao mitolog“ objašnjava moje istraživanje umjetnika i njegovo djelovanje u njegovoj dvostrukoj ulozi, gdje razlikujem primarnu stvaralačku i sekundarnu istraživačku. Istovremeno pokušavam da pokažem od kojeg je značaja ta istraživačka uloga u samom procesu slikanja i stvaranja. Mislim da sam to na neki način i ostvario, a teme su obrađene u jednoj apstraktnoj formi, odnosno na jedan najsavremeniji način i to daje kontradiktorni odgovor epskom i legendarnom što se tiče samih mitova. Mislim da je to najbolji  način da se savremnom posmatraču prikaže ova tema – ispričao je Vujić.

Foto: Banski dvor/ustupljena fotografija
Foto: Banski dvor/ustupljena fotografija

Profesor i istoričar umjetnosti Siniša Vidaković već dugo prati Vujićev rad, pa se i ovaj put odazvao pozivu da govori o postavci.

-Imamo priliku da vidimo jedan dio velikog ciklusa, to su djela koja čine jednu specifičnu organizacijsku strukturu. Na izložbi u Kamenoj kući publika će biti u prilici da vidi u formi izražaja novog ekspresionizma – jak crtež, svjež kolorit, tematika koja je zaista fascinantna, koja je dosta neistražena na našem području i neko blago istraživanje apstrakcije i figuracije. Miloš Vujić nam se pokazuje kao pravi umjetnik mitolog – naglasio je Vidaković.

Prihvati notifikacije