Sudbine

UMRO DŽEJKOB ROTŠILD Član jedne od najmoćnijih svjetskih porodica preminuo u 87. godini

Džejkob Rotšild, član čuvene porodice Rotišild, preminuo je u 87. godini, saopštila je njegova porodica.

Džejkob Rotšild
FOTO: NORMAN FOSTER FOUNDATION/YOUTUBE/SCREENSHOT

Naš otac Džejkob je bio prisutan u životima mnogih ljudi, vrhunski finansijer, šampion umjetnosti i kulture, odan javni službenik, strastveni pobornik dobrotvornih ciljeva u Izraelu i jevrejskoj kulturi, strastveni zaštitnik životne sredine i veoma voljen prijatelj, otac i djeda. Biće sahranjen u skladu sa jevrejskim običajem u krugu porodice – navedeno je u saopštenju prodice.

Džejkob Rotšild karijeru je započeo u porodičnoj banci, NM Rothschild & Sons, 1963. godine, a 1980. godine je sa Markom Vajnbergom osnovao tadašnju “J Rothschild Assurance Group”, sada “St James's Place”, piše u biografiji, piše Blic.

Ko su Rotšildovi?

Osnovao je i “Windmill Hill Asset Management”. Bio je zamjenik predsjednika tadašnje televizije BSkyB, a bio je i predsnjednik povjerenika u Nacionalnoj galeriji.

Rotšildovi su evropska porodica jevrejskih bankara čija istorija datira još od kasnog 18. vijeka. Majer Amšel Rotšild osnovao je banku u Frankfurtu, a njegov posao nastavilo je petoro sinova. Braća su kontrolisala pet banaka u većim evropskim gradovima – Londonu, Parizu, Beču, Napulju i Frankfurtu. Do danas postoje dvije grane Rotšildovih – engleska i francuska.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu