Kultura

"Uoči vjenčanja ga je zauvijek napustila" Kultna pjesma "Bacila je sve niz rijeku" krije 2 ljubavne priče legendarnih pjevača (VIDEO, FOTO)

Pjesma "Bacila je sve niz rijeku" legendarnih Indeksa nakon objave postala je veliki hit, ali i njihov zaštitini znak. Osim što nosi posebnu emociju, ova pjesma krije i jednu zanimljivu priču.

Kemal Monteno i Davorin Popović
FOTO: PERDITA DURANGO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Naime, stvarane ove pjesme započeo je Fadil Redžić, basista Indeksa, on je napisao muziku dok je boravio u Sovjetskom Savezu na turneji sa drugim bendom.

On je svojevremeno ispričao kako je nastala muzika za pjesmu, a poslije i tekst.

– Bio sam daleko od drage, već sam bio u braku, onda me uhvatila tuga pa sam zasvirao na gitari i odsvirao to. Onda sam dao Kemi i on se zaljubio i to je sročio, a meni se to nije svidjelo u prvi mah, taj tekst, usred bašče… ali poslije mi je odgovarala, izuzetan tekst – kazao je Fadil.

Samo nastajanje pjesme je specifično, ali i priče koja se krije iza stihova. Tekst pjesme govori o dvije velike ljubavi, a emocije je prenio u stihove Kemal Monteno.

– Nija baš sasvim moja priča, dvije su priče spojene u toj pjesmi – jedna je mog Davorina Popovića, druga je moja iz mladih, dječačkih dana – rekao je Monteno.

Kemal Monteno svira gitaru
FOTO: DOLINA SILIKONA/YOUTUBE/SCREENSHOT

On je tada bio zaljubljen u jednu djevojku iz Čapljine.

– Šta ću, zaljubio se… Pođem ja u Čapljinu nju da potražim, odem onim ćirom do tamo. Lutam, gledam hoću li je negdje sresti, ništa ne znam, ni gdje živi, ma ništa… I idem tako po onoj Čapljini, ljeto, osamdeset stepeni, i odjednom, na nekom ćošku, stoji ona, bosa, a oko nje cvijeće. Prodaje cvijeće. I meni tako ta slika ostane. Otud ti je “stajala je usred bašte ko najljepši cvijet” – otkrio je jednom prilikom Monteno, prenosi Klix.

FOTO: FOTO: EROL GAGULA/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: FOTO: EROL GAGULA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Međutim, to nije sve, ova pjesma opisuje tragičnu sudbinu Davorina Popovića, frontmena Indeksa. On je bio u vezi s jednom djevojkom iz Sarajeva. Iako je njihova ljubavna veza bila ozbiljna, djevojka nije bila spremna za brak. Međutim, ostala je u drugom stanju, a nisu planirali dijete. Par je odlučio da se vjenča, ali uoči vjenčanja, djevojka je abortirala i zauvijek napustila Davorina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije