Magazin

Uočite ih na vrijeme: Četiri signala da vaša mašina za veš ne radi dobro

U prosjeku jedna četvoročlana porodica koristi mašinu za veš između osam i deset puta sedmično. Međutim, jeste li znali da se vaša mašina mora i očistiti?

Žena pere veš
FOTO: FREEPIK

Novo istraživanje marke kućanskih aparata AEG otkrilo je da gotovo dvije od tri osobe ne čiste svoju mašinu onoliko često koliko je preporučeno, a jedna od pet nikada to ne čini.

Stručnjak za proizvode u AEG Majk Forbes otkriva koliko se mašina treba prati kako bi bila u što boljem stanju.

Pročitajte još

– Pranje treba obaviti najmanje jednom mjesečno kako bi se mašina održala u najboljem mogućem stanju i osiguralo da odjeća izađe u najboljem izdanju – rekao je.

Majkl je podijelio pet signalnih znakova na koje vlasnici moraju obratiti pažnju i šta učiniti ako ih uočite.

Neugodni mirisi

Jak miris nalik na pokvarena jaja pokazatelj je nakupljanja bakterija unutar mašine, što može dovesti do rasta plijesni.

Jednako tako, ako vam iz mašine izađe mokar veš ili s mirisom po pljesni, to je takođe pokazatelj da je potrebno očistiti filter mašine.

Crni tragovi na vratima od mašine

Crni, sluzavi ostaci ukazuju na prisutnost crne plijesni koja se može nakupiti i prenijeti na vaš veš. Gumene brtve na vratima posebno su sklone tome jer ostaci vode i sapuna mogu uzrokovati rast bakterija.

Ostaci deterdženta

Normalno je da u ladici ostane malo preostalog deterdženta, bilo da se radi o tekućem ili praškastom deterdžentu, no s vremenom se to može nakupiti uzrokujući rast plijesni.

Kredaste naslage u bubnju

Praškaste bijele naslage u bubnju mašine ukazuju na nakupljanje kamenca. Ne samo da to može oštetiti mašinu, već i vašu odjeću.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu