Društvo

UPOZORENJE LJEKARA Djeca koja su preležala koronu najčešće se žale na ove simptome

Zamjenik direktora Instituta za majku i dijete Vladislav Vukomanović izjavio je danas da se na intenzivnoj nJezi te ustanove liječi petoro dJece koja su oboljela od kovida.

UPOZORENJE LJEKARA Djeca koja su preležala koronu najčešće se žale na ove simptome
FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Vukomanović je za RTS naveo da se u Institutu za majku i dijete trenutno liječi osmoro djece na kovid odjeljenju koja zahtevaju primenu kiseonika i da ona nisu životno ugrožena, dok se na intenzivnoj njezi nalazi petoro djece, koja su najozbiljniji bolesnici.

– Od toga je sada troje na respiratoru, kod dva djeteta se primenjuju neki oblici kiseonične terapije i neinvazivne ventilacije – rekao je Vukomanović.

Dodao je da prije nekoliko mjeseci kod djece nije bilo kliničke slike koja se očitovala teškim upalama pluća koja je bila zabilježena kod odraslih.

Pročitajte još

– Sada se to u neku ruku promijenilo, mada u posljednjih nekoliko nedjelja dolaze ponovo djeca sa multisistemskim inflamatornim sindromom, najtežom manifestacijom, koja zahvata većinu organa, prije svega srce, mozak, bubrege, jetru – objasnio je Vukomanović.

Govoreći o djeci koja su preležala kovid, naveo je da se djeca žale da ne mogu da idu uz stepenice, na ubrzan rad srca, da im je kondicija veoma loša i da imaju bolove u grudima.

– EKG nalaz i fizikalni nalaz je uglavnom dobar, ali ono na šta sad obraćamo pažnju zbog aktuelne situacije je anamneza i detaljna epidemiološka anamneza. Po pravilu otkrijemo da su imali neku formu, da li asimptomsku ili jednodnevnu temperaturu praćenu glavoboljom i gastrointestinalnim tegobama – rekao je Vukomanović i dodao da takvi problemi mogu da traju mjesecima.

Poručio je da je pogrešno da se djeca koja su u takvom stanju povuku u kuće i objasnio da ta djeca moraju postepeno da povećavaju stepen fizičke aktivnosti.

Vukomanović je ocijenio da su trenutne mjere blage do umjerene i dodao da očekuje da će raspust dovesti do smanjivanja zaražavanja u školskoj populaciji.

Prihvati notifikacije