Svijet

UPOZORENJE NA KLIMATSKE PROMJENE Počeo da otkucava sat koji pokazuje koliko vremena ima za spas planete (VIDEO)

Tokom ovogodišnje "Klimatske sedmice u Njujorku" u ovom gradu je postavljen sat koji pokazuje koliko je vremena ostalo da odgovorni konačno nešto preduzmu da zaštitu okoliša.

UPOZORENJE NA KLIMATSKE PROMJENE Počeo da otkucava sat koji pokazuje koliko vremena ima za spas planete (VIDEO)
FOTO: @GREGSCHWEDOCK/TWITTER/SCREENSHOT

Sat je postavljen u jednom od centralnih područja ove metropole Junion trgu i njime se traži da se prije svega smanji emisija stakleničkih plinova i obuzda globalno zagrijavanje, piše portal EkoVoč.

– Postavljanje sata je način da nauka dobije moć. On nam govori da moramo redukovati emisiju štetnih gasova što je više moguće i što je brže moguće. Tehnologija postoji. To možemo postići i stvoriti jedan zdraviji svijet i svijet koji će biti za sve nas. Naša planeta ima krajnji rok, ali mislim da je možemo spasiti – rekao je aktivista Endru Bojd.

Ovaj simbolični čin desio se u trenutku kada se Amerikanci širom zemlje suočavaju sa smrtonosnim katastrofama – požarima, uraganima i poplavama. Sat pokazuje da nadležni imaju sedam godina da “tranformišu energetski i ekonomski sistem” u nadi da će se prosječni godišnji porast temperature biti manji od 1,5 stepeni Celzijusa.

– Klimatske promjene se već dešavaju. Sat nije budilnik koji će se za sedam godina uključiti i probuditi nas. On je štoperica koja je uključena i s kojom moramo biti u koraku. Moramo djelovati danas, sutra i dan poslije toga. Pokrenimo se, svaka sekunda je važna. Moramo djelovati na vrijeme – izjavio je Gan Golan koji je uključen u ovaj projekat.

Sat je ideja umjetnika, naučnika i aktivista iz Njujorka i pokazuje brojke za koje se tvrdi da su zasnovane na naučnim podacima.