Društvo

“Uradili smo odličnu stvar” Šeranić najavio veću količinu vakcina za istočnu Hercegovinu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić najavio je danas da će opštinama istočne Hercegovine što prije biti upućena veća količina vakcina da bi se prijavljeni građani što prije vakcinisali.

“Uradili smo odličnu stvar” Šeranić najavio veću količinu vakcina za istočnu Hercegovinu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U dogovoru sa Institutom za javno zdravstvo sagledaćemo mogućnosti za isporuku tih vakcina, jer ne smijemo da odugovlačimo da se ne bi izgubilo interesovanje građana i da bi se uspostavila kontrola epidemije – rekao je Šeranić u Trebinju nakon sastanka sa načelnicima opština i direktorima bolnica i domova zdravlja iz istočne Hercegovine.

On je naveo da se sutra očekuje donacija 20.000 doza vakcina iz Srbije, a uskoro i veća količina “Sputnjik V” vakcina.

Pročitajte još

Šeranić je istakao da se do 24. aprila očekuju veće količine “Fajzer” i “Astra Zeneka” vakcina iz programa Kovaks, a da se radi i sa kompanijom “Sinofarm” na nabavci njihovih vakcina.

– Posljednjih godinu dana smo uradili odličnu stvar kada je u pitanju zdravstveni sistem Republike Srpske. Uspjeli smo uspješno odgovoriti na velike izazove koje smo imali, ne nedostaje nigdje ni maski niti rukavica, kao ni zaštitnih kombinezona – rekao je Šeranić novinarima.

On je ukazao da je i ovako mala Republika Srpska pokazala da može uspješno odgovoriti na ovakve izazove pandemije.

Ministar zdravlja je naveo da je više od 70 miliona KM ove godine uloženo u zdravstvenu zaštitu, a izdvojeno je dodatnih 52 miliona KM za finansiranje zdravstvenih ustanova.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Šeranić je rekao da će početi reorganizacija zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku je istaknuto da i lokalne zajednice moraju da se uključe u proces vakcinacije građana i kod funkcionisanja dnevnih bolnica kako bi pacijenti na vrijeme mogli da dobiju sve što im treba.

On je istakao da se pitanje finansiranja domova zdravlja morati sagledati na nivou cijele republike.

Šeranić je naveo da će opština Berkovići dobiti pomoć u nabavci jednog sanitetskog vozila.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je zaključeno da su domovi zdravlja i bolnice u regionu odgovorile jako kvalitetno na pandemiju virusa korona, posebno na posljednji najjači talas virusa.

Ćurić je rekao da je cilj sastanka bio da se vidi šta može da se uradi da se poboljša situacija u domovima zdravlja i bolnicama i dodao da je stav da se i iz budžeta lokalnih zajednica pronađu sredstva da se podrže zdravstveni radnici i zdravstvene ustanove u skladu sa mogućnostima.

Načelnik LJubinja Stevo Drapić rekao je da broj pacijenata u nekom domu zdravlja ne može biti jedino mjerilo za raspodjelu republičkih sredstava i izrazio očekivanje da će se naći rješenje za to pitanje.

On je dodao da Dom zdravlja u LJubinju nije imao bilo kakvih problema sa snabdjevenošću medicinskim materijalom.

Direktor Bolnice Nevesinje Velibor Milivojević istakao je da je na sastanku zaključeno da primjena preventivnih mjera i vakcinacija u Hercegovini teče u skladu sa drugim regijama.

“Razmijenili smo iskustva jer borba sa kovidom traži stalno prilagođavanje, a razgovarajući i uz podršku ministarstva imaćemo zadovoljne pacijente”, rekao je Milivojević.

On je naveo da je 70 odsto kreveta bolnice Nevesinje u funkciji liječenja kovid pacijenata i da se sada liječi njih 47, istakavši da je snabdijevanje lijekovima i kiseonika otežano, ali da ni sada niti ranije toj bolnici nije nedostajalo medicinskog materijala.

“Bolnica dobro odgovara na sve izazove”

FOTO: JZU BOLNICA TREBINJE
FOTO: JZU BOLNICA TREBINJE

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ocijenio je da Bolnica u Trebinju dobro odgovara na izazove u vezi sa virusom korona i kada je riječ o povećanju broja pacijenata, liječenju i organizaciji rada.

Šeranić je nakon posjete kovid odjeljenju izrazio zadovoljstvo zdravstvenim stanjem pacijenata i njihovim oporavkom, ali i entuzijazmom zdravstvenih radnika, na čemu im je zahvalan.

Nakon što je posjetio kovid odjeljenje, Šeranić je u izjavi novinarima podsjetio da su Vlada i Kompenzacioni fond prošle sedmice doznačili određena sredstva Bolnici Trebinje za poboljšanje kiseoničke mreže, te dodao da je zadovoljan situacijom sa respiratorima i zaštitnom opremom u ovoj ustanovi.

Kada je riječ o broju umrlih pacijenata od virusa korona u Hercegovini, Šeranić je rekao kako svaki smrtni slučaj zabrinjava, ali da je treći talas epidemije takav i da postoji soj koji daje mnogo teže komplikacije bolesti.

– Riječ je o produženom liječenju pacijenata koji ostaju do 14 dana u bolnici, temperatura traje mnogo duže i mnogo teže se dolazi do stabilizacije situacije. Činimo sve da kroz napore zdravstvenih radnika odgovorimo što je bolje moguće i sačuvamo zdravlje i život stanovnika – poručio je Šeranić.

Direktor Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta rekao je da je od početka epidemije više od 1.200 pacijenata iz svih dijelova regije liječeno u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Danas imamo 84 pacijenta, od kojih 39 iz ostalih hercegovačkih opština. Na kiseoničkoj terapiji je 61 pacijent, a tri su na neinvazivnim respiratorima. Razveli smo 101 kiseoničko mjesto, u toku je razvođenje na još 30 kiseoničkih mjesta tako da će trebinjska Bolnica moći da odgovori u maksimalnom kapacitetu na potencijalne nove talase – naveo je Lambeta.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da se prilikom posjete kovid odjeljenju uvjerio da su pacijenti prezadovoljni uslugom medicinskog osoblja i ljekara.