Kultura

UZ SVE MJERE Sajam knjiga u Beogradu krajem oktobra, ako to EPIDEMILOŠKE PRILIKE DOZVOLE

Sajam knjiga biće održan u izvornom terminu, krajem oktobra, ukoliko to dozvole epidemiološke prilike, izjavio je juče sekretar za kulturu grada Beograda Ivan Karl.

UZ SVE MJERE Sajam knjiga u Beogradu krajem oktobra, ako to EPIDEMILOŠKE PRILIKE DOZVOLE
FOTO: SRNA

Karl je to rekao nakon sastanka sa članovima odbora Sajma knjiga, na čelu sa Duškom Kovačevićem, generalnom direktorkom Beogradskog sajma Dankom Selić i menadžmentom i predstavnicima izdavača.

Kako je naveo, nakon što je menadžment Sajma prezentovao projekciju posjete na dnevnom nivou podijeljenu po satima i lokacijama unutar sajamskog zdanja, dogovoreno je da se taj dokument pošalje Republičkom kriznom štabu na izjašnjenje jer je riječ o brojci koja je veća od trenutno dozvoljenih 500 ljudi u zatvorenom prostoru.

– Iz Sajma su uvjerili da je moguće organizovano praćenje posjete odnosno regulisanje rasporeda ulazaka i izlazaka iz sajamskih hala, kao i da u projekcijama vođeno računa o površinama prostora, dozvoljenim razmacima i svim ostalim mjerama zaštite – kaže Karl.

Dodaje da će se Sajam knjiga odložiti eventualno za kraj godine, ukoliko Republički krizni štab proceni da postoji rizik po zdravlje ljudi.

– Ako stigne dozvola struke, onda će sve strane u procesu da se sastanu ponovo i zajedničkim snagama pronađu optimalne modele po kojima bi se sajam knjiga održao. Tu je prije svega riječ o obimu organizacije, finansijskoj konstrukciji i trajanju, jer to svakako neće biti pun kapacitet manifestacije kada je riječ o posjeti i tradicionalnim glavnim dešavanjima poput zemlje gosta i pratećim programima – rekao je Karl.