Hronika

"Uz zavrtanje ruke je izveo iz škole" Djevojčici (9) otac ne dozvoljava da vidi majku i igra se sa drugarima, drži je kućnom pritvoru

Otac i stric devetogodišnje K. P., koju je Centar za socijalni rad pod nejasnim okolnostima oduzeo od majke i dodijelio ocu, upali su u školu i uz zavrtanje ruke i prisilu izveli prestravljenu i uplakanu djevojčicu sa malog odmora.

"Uz zavrtanje ruke je izveo iz škole" Djevojčici (9) otac ne dozvoljava da vidi majku i igra se sa drugarima, drži je kućnom pritvoru
FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Ovo je samo jedna užasna scena koju je K. P. doživela i to u prisustvu drugara i nastavnice. Sve se dogodilo sedam dana nakon što je drugi put pobjegla iz očeve kuće, 20. maja ove godine.

K. P. je tada odvedena u GCSR Rakovica, gde je psihološkinju Milicu Denić plačući molila da je vodi kod mame, što je GCSR odbio, jer “živi po privremenoj mjeri kod tate”. Molbe i apeli djeteta su u potpunosti zanemareni, a majka nije ni obaviještena o događaju.

Pročitajte još

Da ne bi ponovo pobjegla, narednih dana devetogodišnju K. su u školu vodili otac i stric, dovodeći je u učionicu i čekajući ispred iste. Tokom školskih odmora maloj K. su onemogućeni igra i druženje, jer škola, protivno svim propisima, odobrava stricu i ocu da koriste i školsku zgradu i dvorište za nadzor i ograničavanje kretanja djevojčice.

Nakon drugog bjekstva, zanemarivanje i zlostavljanje u očevoj kući bivaju sve gori, priča za Blic Marijeta Savić, majka K. P., koju djevojčica obavještava o svemu što proživljava.

– Zamislite, otac odbija da je odvede kod zubara, a ona trpi nesnosne bolove! Pritom, ni meni nije dozvolio da je odvedem na zakazani termin kod zubara. Pa, kakav čovjek treba da budete da gledate svoje dijete kako se pati?! – pita se Marijeta Savić.

Zbog ove situacije, K. P. samo pet dana kasnije ponovo beži iz očeve kuće, treći put za manje od četiri mjeseca.

Ovoga puta, po riječima majke, pobjegla je na Hemijski fakutet kod porodičnog prijatelja koji tu radi kao profesor.

– Zamolila ga je da me pozove, ali tada sam bila u tužilaštvu zbog lažne prijave njenog oca za otmicu kada je prvi put pobjegla iz njegove kuće. Kasnije su me dobili. Na Stomatološkom fakultetu su joj izvadili jedan zub i popravili drugi. To su bile dvije hitne intervencije, primljena je kao prioritet s visokim intenzitetom bola. Čim smo završili, ostavila sam dijete kod mojih roditelja i otišla u policiju da dam izjavu o okolnostima bega – kaže Marijeta Savić.

Međutim, i ovog puta otac Uroš P. prijavljuje otmicu djeteta.

Zanimljivo, K. P. je pobegla iz škole 14. “oktobar”, a niko iz škole majku o tome nije obavijestio.

– Postupajući dežurni službenik GCSR Rakovica Pavle Marčićev malo prije ponoći istog dana u Policijskoj stanici Rakovica insistira da majka ili odmah preda dijete ocu od koga je pobeglo u bolovima ili će on ispred GCSR Rakovica, uz policijsku asistenciju, na silu oduzeti dete od bake i deke usred noći. Na svu medicinsku dokumentaciju i objašnjenje majke da je dijete u bolovima i da spava, kao i uz saradnju policije, omogućeno je da K. P. ostane tokom noći kod bake i deke do narednog dana, dok se ne oporavi – priča Marijeta Savić.

GCSR Rakovica, kako kaže, slijepo i bahato se drži privremene mjere koju je sam preporučio i u potpunosti zanemaruje interes djeteta, a nju upućuje da nasilje i zanemarivanje od strane oca prijavi sudu, ali da dijete obavezno vrati nasilniku.

– Nakon ovog događaja, K. je pod danonoćnom stražom oca i strica, onemogućeno joj je kretanje van kuće, kao i privatni razgovori sa mnom, sa porodicom i prijateljima. Otac je povlači iz škole i prebacuje na onlajn nastavu, iako nema ni onlajn časove niti radi domaće. Ne dozvoljava joj da ide u muzičku školu, da polaže ispite, vežba instrumenate, a ni da odlazi na sportske treninge. Tri muzička profesora pisala su apele GCSR-u kako bi joj se omogućilo vežbanje i povratak instrumentima – priča potreseno majka djevojčice.

Profesori iz muzičke škole su i lično zvali Centar za socijalni rad Rakovica, ali su tamo bukvalno bili ismijani.

– Govorili su da otac, koji pritom nema nikakvo muzičko obrazovanje, ne vidi nikakav poseban talenat kod naše kćerke! A svi profesori je opisuju kao vanserijski talenat i apsolutnog sluhistu! – navodi Marijeta Savić.

Iako je kao razlog da se majci oduzme dijete korišćen argument da je ona htela da školuje dijete od kuće, što je inače po zakonu, posljednjeg dana maja, otac Uroš P. povlači dete na onlajn školovanje. Djevojčica je inače tokom najtežeg talasa korone pohađala redovno nastavu, jer joj tada staratelj nije dozvolio da pređe na onlajn.

K. P. sama zvala policiju

Već neko vrijeme djevojčica K. P. živi u pravom pravcatom pritvoru i o tome svi ćute. I očeva porodica i škola i komšije i Gradski centar za socijalni rad Rakovica i policija i Ministarstvo za rad i socijalna pitanja i Ministarstvo za porodicu.

– Iz “kućnog pritvora” K. je sama pozvala policiju u dva navrata i žalila se da je zatvorena u kući, da je gladna, da joj ne daju u školu… Policija postupa, ali se Uroš P. poziva na dokument po kojem je privremeni staratelj, pa prolazi nekažnjeno, a K. i dalje pati – priča neutješna majka.

Reagovao zaštitnik građana

Nakon pisanja Blica zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Gradskog centra za socijalni rad Rakovica i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, a nakon informacija u medijima da dete iz Rakovice koje je od majke izmješteno u porodicu oca često beži iz nove porodice.

Zaštitnik od Gradskog centra za socijalni rad traži da mu najkasnije u roku od 15 dana dostavi detaljan izveštaj o postupanju u tom slučaju.

Prihvati notifikacije