Politika

VELIKI GUBITAK Dačić: Patrijarh Irinej ojačao i stabilizovao SPC

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je za vrijeme mandata patrijarha Irineja na čelu Srpske pravoslavne crkve tekao proces stabilizacije i jačanja srpske crkve.

VELIKI GUBITAK Dačić: Patrijarh Irinej ojačao i stabilizovao SPC
FOTO: DJORDJE SAVIC/EPA

Zaboravljamo kakav je bio momenat kada je patrijarh Irinej bio izabran, kada su postojale tenzije u crkvi, gdje je on bio pomirljivo rješenje za sve strana – rekao je Dačić gostujući na TV Happy.

Kako je kazao, crkva je složena organizacija i ima sve odlike, prednosti i mane, kao i svaka organizacija, te da je upravo zbog toga veoma bitno pitanje izbora.

– Tada je patrijarh Pavle bio teško bolestan, dugo je bio na VMA i već je počelo lobiranje i unutar ckrve, očekujući da će Pavle umrijeti i da će se birati novog patrijarha – podsjeća Dačić i dodaje da niko nije najavljivao, niti očekivao da će vladika Irinej postati patrijarh.

Pročitajte još

– On je bio želja svima koji su u tome učestvovali, jer ima odraz pomirljivog tona i kompromisa – kazao je Dačić.

Kako je naglasio, Irinej je bio na čelu SPC u teškom periodu za srpski narod, državu, u kome je bilo bitno da crkva ima odgovorne stavove bitne za najvažnija državna i društvena pitanja ne samo za SPC, već i za pitanja aktuelna i na drugim prostorima.

Dačić je podsjetio da u tim periodu tinjao sukob u pravoslavlju između grčkog i ruskog uticaja, te da je bilo veoma bitna za SPC da pronađe svoje mjesto.

– Sve to je rezultovalo da Vaseljenski patrijarh koji je Grk iz Turske da Ukrajinskoj ckrvi pravo u sporu sa Ruskom pravoslavnom crkvom – objašnjava Dačić i dodaje da je veoma važno što u tom periodu da se to odslikalo i na probleme koje ima SPC sa Makedonskom pravoslavnom crkvom i Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

– Gubitak patrijarha Irineja je veliki gubitak za nas – zaključio je Dačić.