Kultura

VELIKO PRIZNANJE ZA SRPSKOG GLUMCA Mikiju Manojloviću "Istočna zvijezda" filmskog festivala u Trstu

Srpski glumac Predrag Miki Manojlović osvojio je nagradu "Istern star 2021" (Istočna zvijezda) na 32. Filmskom festivala u Trstu, koji je otvorio čuveni filmski klasik "Podzemlje" režisera Emira Kusturice, u kojem Manojlović igra glavnu ulogu.

VELIKO PRIZNANJE ZA SRPSKOG GLUMCA Mikiju Manojloviću "Istočna zvijezda" filmskog festivala u Trstu
FOTO: CHRISTOPHE KARABA/EPA

Otvaranje festivala, koji će trajati do 30. januara, i dodjela nagrade održano je onlajn, a prema obrazloženju ovog priznanja, njime se ističe ličnost čija je karijera izgradila mostove između Istoka i Zapada.

Do sada su ovo priznanje dobili Irene Žakob, Monika Beluči, Milčo Mančevski, Rade Šerbedžija i Kasija Smutniak.

Manojlović je rekao da za njega gluma nije ponašanje, imitacija života, nego ozbiljno postojanje, spoj srca i duše, mišljenja, pameti i osećanja u potpunosti, kad god je to moguće, jedan “sabijeni život”.

– Nisam digao ruke. Vjerujem da je moguće da neka umjetnost u pojedincu pomeri ponešto, da nešto u njemu promeni, ali na ovom širem nivou – opštine, grada, države, Evrope – teško – naveo je Manojlović za Sputnjik.

On je istakao da se danas živi u svijetu u kome je sve podjednako važno i podjednako nevažno.

– Danas su dobri, veliki glumci oni koji su popularni. Ljudi više ne razumiju razliku, niti je prave. Odlično je ono što je masovno prepoznato. Ali, neće biti da je tako – dodao je Manojlović.