Svijet

(VIDEO, FOTO) Amerika poslala zastrašujuće upozorenje: Raketiran brod u Crvenom moru, curi nafta i ostavlja trag dug 30 kilometara

Teretni brod u Adenskom zalivu nakon napada Huta iza sebe je ostavio veliku naftnu mrlju, što je dovelo do ekološke katastrofe za koju je američka Centralna komanda rekla da bi se u petak mogla pogoršati.

Naftna mrlja pojavila se u Crvenom moru
FOTO: U.S. CENTRAL COMMAND/TVITER/SCREENSHOT

Britansko registrovani teretni brod “Rubimar”, koji je plovio pod zastavom Belizea i kojim upravlja Liban, prevozio je zapaljivo đubrivo. Oštećen je u nedjelju u raketnom napadu koji su preuzeli jemenski pobunjenici.

Posada je evakuisana u Džibuti nakon što je jedan projektil pogodio bok broda, uzrokujući da voda uđe u mašinsko odjeljenje i da ošteti zadnji dio broda, saopštio je brodski operater Blue Fleet Group.

Druga raketa je pogodila palubu broda, ali nije izazvala veću štetu, rekao je izvršni direktor grupe Blue Fleet Roi Khouri za AFP .

“CENTCOM” je saopštio da je brod usidren, ali voda polako ulazi u njega. Za sobom je ostavio naftnu mrlju dugu oko 30 kilometara.

„Rubimar” je prevozio više od 41.000 tona đubriva u vrijeme napadakoje je moglo da ispliva u Crveno more i da pogorša ovu ekološku katastrofu“, navodi se u objavi na Tviteru.

Operater broda rekao je u četvrtak da bi brod mogao biti odvučen u Džibuti ove nedjelje, prenosi Jutarnji list.

Kuri je rekao da je brod još uvijek na površini i podijelio je sliku snimljenu u srijedu na kojoj se vidi da je zadnji dio broda nisko u vodi.

Pročitajte još

Najveća šteta do sada

Na pitanje da li će brod potonuti, Khouri je rekao da “za sada nema rizika, ali ta mogućnost uvijek postoji”.

Napad na brod “Rubimar” nanio je najveću štetu komercijalnom brodu od kada su Huti počeli da napadaju brodove u novembru. Grupa je takođe ispalila balističke rakete i bespilotne letjelice na grad Eilat na jugu Izraela.

Napad na brod “Rubimar” naneo je najveću štetu komercijalnom brodu od kada su Huti počeli da napadaju brodove u novembru. Grupa je takođe ispalila balističke rakete i bespilotne letjelice na grad Eilat na jugu Izraela.

Napadi Huti su naveli neke brodarske kompanije da zaobiđu južnu Afriku kako bi izbjegli prolaz kroz Crveno more, kroz koje inače prolazi oko 12 odsto globalne pomorske trgovine.

Konferencija UN o trgovini i razvoju je prošlog mjeseca upozorena da je obim komercijalnog saobraćaja koji prolazi kroz Suecki kanal opao za više od 40 odsto u posljednja dva mjeseca.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu