Kultura

(VIDEO) Muzička poruka mira: Virtuoz na harmonici Samir Nurkić kolom "Balkanjero" ujedinio region

Samir Nurkić, jedan od najpoznatijih regionalnih harmonikaša, novim projektom sigurno će ponovo oduševiti fanove širom prostora bivše Jugoslavije.

Samir Nurkić svira na harmonici
FOTO: SAMIR NURKIĆ/YOUTUBE/SCREENSHOT

Naime, ovaj virtuoz na harmonici objavio je spot za svoje prvo kolo “Balkanjero”.

U videozapisu je okupio članove folklornih društava iz cijelog regiona. Tako u spotu, uz Nurkićevo kolo, u svojim narodnim nošnjama igraju Hrvati, Bosanci, Hercegovci, Srbi, Crnogorci, Makedonci…

Kako kaže Samir, ovim kolom želi poslati poruku mira i tolerancije za sve ljude širom svijeta. 

– Kolo je snimljeno u mom studiju u Zagrebu. Ja sam kompozitor kola, a u instrumentalu su učestvovali neki od najeminentnijih imena u svijetu muzike na našim prostorima. Saksofon je svirao Milan Strašni, violinu Dragan Marinković, a bas i kontrabas Dragan Todorović. Za videozapis, koji je sniman u okolini Zagreba, bio je zadužen poznati hrvatski snimatelj, redatelj i glumac Hrvoje Podobnik Gero. U ovo kolo sam uložio svu emociju te je interpretacija i snimanje samog kola odrađeno u jednom “dahu,” a nadam se da će to publika i osjetiti. Svrha kola je bila da razveselim malo moju raju u ovom tmurnom vremenu. Inače, spremam još mnoga iznenađenja, a o tome ćemo kad uspijem sve realizirati – kaže Nurkić. 

Samir je postao poznat javnosti nakon učešća u hrvatskom Supertalentu, poslije kojeg se obradama različitih djela na sebi svojstven način probio do srca publike, a jedna od njih je obrada svjetski poznate pjesme “Zvončići” na šest načina.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije