Sudbine

(VIDEO) "Niko me od tog prvog dana nije dirao" Patriša koja se iz Zambije preselila u Srbiju zbog ljubavi otkrila kako je izgledao njen dolazak u Srbiju

Patriša Kaunda (24) djevojka koja se zbog ljubavi prema Srbinu prije dvije godina iz Zambije preselila u Srbiju, a onda ubrzo postala i srpska snajka, ispričala je kako je izgledao njen prvi let ka Srbiji - od početne tačke u Africi pa sve do Evrope, i zbog čega se tokom leta osjetila diskriminisanom svuda sem u Srbiji.

Patriša Kaunda
FOTO: PATRICIAKAUNDA/INSTAGRAM/SCREENHSOT

Na svom TikTok profilu Patriša Kaunda je objasnila da je ono što je doživjela tokom presedanja iz aviona u avion širom Afrike i Evrope čista diskriminacija, jer stalno provjeravanje i slikanje njenog pasoša, ali i konstantne molbe da istupi iz reda dešavale su se samo njoj, kako kaže zbog njene boje kože.

– Vrijeme je za priču o tome kako sam bila tretirana na aerodromu u Srbiji a kako na aerodromima drugih zemalja. Odnosno, kako sam diskriminisana na aerodromima širom Evrope, piše Blic.

Sve u svemu, bilo je to kada sam letjela za Srbiju po prvi put, negde 2021. godine. Tada sam morala da presjedam u nekoliko zemalja kako bih stigla gdje želim, tako da sam prvo išla do Etiopije, preko Njemačke pa konačno do Srbije.

Kada sam otišla na aerodrom, najprije u Zambiji, primijetila sam radnicu koja je zadužena za karte da slika moj pasoš, mada nisam pridavala značaj tome tada. Bila sam u fazonu ‘OK, postoji razlog zašto to radi’. Međutim, došla sam do aerodroma u Etiopiji i vidjela da druga gospođa drži sliku koju je ona u Zambiji fotografisala. Već sam se malo zabrinula. Tada me je ona pitala da li putujem za Srbiju, ali je to tako pitala kao da je htjela da me uplaši. Bez mnogo razmišljanja i briga, jer znam da ništa loše nisam uradila, rekla sam joj istinu – priča Patriša te dodaje da je tada bila izbačena iz reda za ukrcavanje u avion.

Međutim, kako je i ova neprijatna situacija prošla brzo, Patriša kaže da se sljedeća desila na aerodromu u Njemačkoj.

– Konačno smo došli do Njemačke, svi smo se iskrcali iz aviona, i tokom provere pasoša samo je meni prišla žena i zamolila da stanem sa strane. Niko ništa da mi kaže! Srećom bio jedan njihov kolega koji mi je objasnio da veliki broj ljudi koji dolaze iz Afrike koristi istu putanju leta da bi ilegalno ostali u Evropu… Sve ja to shvatam ali i dalje činjenica da sam Afrikanka i da nisu nijednog bijelca tokom cijelog puta zaustavili, već samo i jedino mene, shvatila sam sve kao veliku diskriminaciju – objasnila je ona.

“U Srbiji je sve drugačije”

Tada se kaže, u Njemačkoj nakon male pauze i pregleda pasoša, ponovo ukrcala na avion za Srbiju, gdje je bilo potpuno drugačije raspoloženje radnika.

– Tada sam poletjela za Srbiju a onda, kada sam stigla, niko me od tog prvog dana nije dirao, diskriminacije nikada nije bilo. Na aerodromu su recimo samo vidjeli dokumente, vizu, udarili pečat i to je to – priznala je Patriša te dodala da je Srbija prelijepo mjesto.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu