Biznis

(VIDEO) Ozbiljni propusti institucija: Godinama “držali u ladici” predmet vezan za raskid koncesije između Vlade Srpske i “Vijadukta”

Dok se zvaničnici godinama prave da nema odgovornosti naših fukniconera za gubitak arbitražnog spora sa slovenačkom firmom Vijadukt kome Republika Srpska treba da plati 90 miliona maraka, pojavljuje se sve više informacija koje otvaraju sumnje da su se desili ozbiljni propusti domaćih institucija, zbog čega je došlo do ovakve presude.

biciklista prolazi kraj zgrade vlade rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Tako je nedavno objavljeno da su institucije istraživale ovu sumnjivu koncesiju, ali da je predmet i dalje u ladici.

Više od četiri godine, MUP Republike Srpske u ladici drži predmet vezan za raskid koncesije između Vlade Republike Srpske i slovenačkog preduzeća Vijadukt, kome Srpska na kraju mora da plati 90 miliona maraka, rečeno je Capitalu iz banjalučkog Okružnoj javnog tužilaštva.

– U pomenutom predmetu postupajući tužilac je 3. januara 2020. godine uputio zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske za preduzimanje potrebnih mjera i radnji po kojem još nije u potpunosti postupljeno, kao ni po upućenim urgencijama. Po dostavljanju izvještaja od strane MUP Republike Srpske, postupajući tužilac će donijeti tužilačku odluku – poručeno je iz Tužilaštva.

Sumnjiv posao koji je doveo do drastičnog finansijskog udara na Republiku Srpsku, prvo je istraživalo Tužilaštvo BiH, da bi predmet bio kasnije prebačen na banjalučko Okružno tužilaštvo

Pokretanje pitanja odgovornosti, prije nekoliko godina najavljviao je i premijer Radovan Višković.

– I budite sigurni to vam govori predsjednik Vlade, da kad dobijemo prvna mišljenja da ćemo pokrenuti odgovornost svih onih koji su učestvovali od dodjele koncesija pa sve do raskida koncesionih ugovora – rekao je Višković krajem aprila 2022. godine.

Pitanje bez odgovora

Pitanje ko je odgovoran međutim i dalje je bez epiloga. Predstavnici opozicije su kategorični da se ovo “nije moglo desiti bez saučesništva nekoga odavde, a ko će dobro profitirati na račun građana Republike Srpske”.

– Za mene nema dileme iz sistema vlasti u dogovoru sa Slovencima i drugima koji su tužili Republiku Srpsku rekao hajde vi to pokrenite, a onda se oni tamo negdje iza scene rastale što bi rekao naš narod kolokvijalno – smatra predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić.

Pročitajte još

Ekonomisti su više puta upozoravali da postoji način da se izbjegne ovako visoka odšteta, međutim niko od zvaničnika godinama to nije htio da čuje.

– Arbitraže su same po sebi bile najavljene i znalo se da še do njih doći. Ono što je meni žao što u resornim ministarstvima niko nije prepoznao potrebu i nuždu da se pregovara. Kad imate problem kakav god da je sto u zatvorenom prostoru mjesto gdje treba riješiti problem i definisati sve mogućnosti da se ne ide na sud i arbitražu – kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Slovenački Vijadukt je zahtjev za pokretanje arbitraže podnio 2016. godine, nakon raskida koncesionog ugovora za gradnju 2 hidroelektrane na Vrbasu. Prvog maja ove godine slučaj je okončan negativno po Republiku Srpsku i njen sve tanji budžet, piše BN.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu