Kultura

(VIDEO) SKULPTURE POD VEDRIM NEBOM U ovom gradu se nalazi najstariji muzej na otvorenom

Na području istoimene belgijske pokrajine, koja pripada teritoriji regije Flandrija, nalazi se Antverpen, grad poznat i pod francuskim nazivom Anvers.

(VIDEO) SKULPTURE POD VEDRIM NEBOM U ovom gradu se nalazi najstariji muzej na otvorenom
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

U tom gradu se danas nalazi jedan od najstarijih muzeja skulptura, ali koji se nalazi pod vedrim nebom.

Rijeka Šelda protiče kroz ovaj belgijski grad, a na oko 90 kilometara udaljenosti od Antverpena nalazi se njeno ušće u Sjeverno more, navodi Vikipedija.

Kao i tokom istorije, tako je i danas ovaj belgijski grad izuzetno značajan za ekonomiju zemlje. Sa kulturnog aspekta, govorimo o gradu u kome se nalaze mnogi značajni muzeji, dok je istorijsko jezgro Antverpena posebno fascinantno mnogim turistima.

Upravo u ovom, danas belgijskom gradu, tokom minulih vijekova, stvarali su mnogi značajni umjetnici, a tome svjedoče i brojni muzeji u Antverpenu.

Uz to, ljubitelji umjetnosti koji posjećuju ovaj grad nerijetko ostaju opčinjeni činjenicom da je Peter Paul Rubens, čuveni slikar koji je stvarao u doba baroka, živio upravo u ovom gradu. Osim njega, tu su, pored ostalih stvarali i Jan Brojgel Stariji i Mlađi, ali i Van Dajk.

Pročitajte još

Okarakterisan kao jedan od najstarijih muzeja tog tipa na čitavom svijetu, muzej Midelhajm je specifičan po nečemu. Zapravo je u pitanju muzej skulptura, ali se nalazi na otvorenom prostoru i prema “Kayak.co.uk”, zauzima površinu od oko 30 hektara. Većina statua, koje su dio ove neobične postavke u gradskom parku, nastale su u okviru Bijenala Midelhajm, koje je održavano u periodu između 1951. i 1989. godine.

Ako izuzmemo Rubensov muzej i zgradu Opere, jedno od najpoznatijih gradskih zdanja jeste i katedrala, koja je posvećena Presvetoj Bogorodici.

Ne treba propustiti ni obilazak Zelenog trga, kako se slobodno prevodi njegov izvorni naziv Groenplaats, a koji važi za najpoznatiji u Antverpenu, prenosi “Ona”. Upravo na njemu se nalazi i Rubensova statua, koja je izrađena još polovinom 19. vijeka. U neposrednoj blizini trga se, izuzev brojnih ugostiteljskih objekata, nalazi i gradska katedrala, čiji toranj se smatra najvišim u tom dijelu zemlje.

Uzevši u obzir da je daleke 1843. godine izgrađen zoološki vrt u Antverpenu, sa pravom se smatra jednim od najstarijih ne samo na evropskom, već i na svjetskom nivou.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije