Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Vlada RS usvojila Prijedlog zakona o zaštiti žrtava ratne torture

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Vlada Republike Srpske danas je utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti žrtava ratne torture, kojim se uređuju uslovi i postupak za priznavanje statusa i prava žrtava ratne torture kao posebne kategorije civilnih žrtava rata.

Rekao je ovo ministar rada i boračko-invlidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović. On je podsjetio da je Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture usvojen 22. februara u Narodnoj skupštini RS, nakon čega je sprovedena javna rasprava i uvažene određene sugestije.

Predstavnik Ministarstava rada i boračko-invalidske zaštite Rada Kela istakla je da se predloženim zakonom uređuju prava po osnovu utvrđenog statusa i način njihovog ostvarivanja, način obezbjeđivanja sredstava za ostvarivanje tih prava, te druga pitanja od značaja za priznavanje statusa i prava po ovom zakonu.

– Ovaj zakon isključuje diskriminaciju po osnovu nacionalne, rasne i vjerske

pripadnosti, kao i sve druge oblike diskriminacije i obezbjeđuje poštovanje principa ravnopravnosti polova, pravičnosti, socijalne osjetljivosti i solidarnosti, te ravnotežu između privatnog interesa i društvenih mogućnosti – rekla je Kela.

Ona je naglasila da je Prijedlogom zakona propisano da žrtve ratne torure, odnosno žrtve seksualnog nasilja, imaju mogućnost mjesečne novčane naknade.

– Prijedlogom zakona je propisana mogućnost banjske rehabilitacije žrtava ratne torture, zdravstveno osiguranje, te sprovođenja projekata zapošljavanja i samozapošljavanja – dodala je Kela.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO