Gradovi

VLAST U NOVOM GRADU MOŽE I BEZ OPOZICIJE Kukavica smatra da je lokalni parlament legalan

Predsjednik Skupštine opštine Novi Grad Zoran Kukavica smatra da je rad ovog lokalnog parlamenta legalan te da se sjednice novog saziva održavaju u skladu sa propisima.

VLAST U NOVOM GRADU MOŽE I BEZ OPOZICIJE Kukavica smatra da je lokalni parlament legalan
FOTO: SRNA

Kukavica kaže da je današnjoj sjednici prisustvovalo 15 odbornika iz pozicije, a da su uredno pozvani na zasjedanje i svi odbornici opozicije.

– Za ovu sjednicu su odbornici uredno primili materijale koje smo im na vrijeme poslali, ali oni se nisu pojavili mada su bili u blizini sale i očekivali smo da se pojave.To je njihovo pravo i odluka. Ako su se obratili Ministarstvu onda postoje nadležne institucije koje će doći i utvrditi činjenično stanje. Smatram da su i prva i druga sjednica održane u skladu sa pravilnikom. Kada bi stali sa održavanjem sjednica Skupština kršili bi zakon – tvrdi on.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Podsjećamo, 11 odbornika iz opozicije koju čini SDS, PDP, DNS i jedan odbornik iz reda nacionalnih manjina nisu došli na današnju drugu redovnu sjednicu jer smatraju da ona nije konstituisana u skladu sa zakonom. Konstitutivnu, odnosno prvu sjednicu 28. decembra je prekinuo odbornik Hasan Rasavac jer se vlast i opozicija nisu uspjeli dogovoriti o sastavu stalnih radnih tijela i komisija. Nakon što je 11 odbornika opozicije napustilo salu, 16 odbornika vlasti je izabralo komisije, stalna radna tijela, predsjednika i potpredsjednika Skupštine.

– Rasavac je predsjedavao konstitutivnom sjednicom kao najstariji odbornik i to je bio pokušaj opstrukcije rada Skupštine. On je tada na svoju ruku pokušao da prekine rad Skupštine. Član 87 Pravilnika o radu govori da postoje samo tri mogućnosti kada predsjednik može da prekine sjednicu, a to je gubitak kvoruma, istek vremena koji je tog dana predviđen za rad i nemogućnost održavanja reda u skladu sa Poslovnikom. Sledeći pasus govori da će predsjednik skupštine prekinuti rad kada tako Skupština zaključi, znači on je pokušao samovoljno da prekine rad te sjednice i odbornici opozicije su napustili salu, nisu ni minut sačekali, a mi smo tražili da o tome glasaju odbornici – rekao je Kukavica.

Odbornici iz vladajućih partija na današnjem zasjedanju su za zamjenika gradonačelnika opštine izabrali Bojana Lukača koji je na ovoj funkciji bio i prošle četiri godine.

Za vršioca dužnosti direktora Sportske dvorane imenovan je Dado Džinić, Centra za socijalni rad Danijela Gojić, a Domu za starija lica Duško Zgonjanin.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Odbornici su odlučili da stopa za oporezivanje nepokretnosti iznosi 0,20 odsto kao što je to bilo i u ranijem periodu, a za nepokretnosti u kojima je proizvodna djelatnost je 0,10 odsto.

Usvojena je i odluka o oslobađanju plaćanja poreza na nepokretnosti za obavljanje deficitarnih proizvodno- zanatskih djelatnosti.

Na  osnovu plana upisa, u Gimnaziji „Petar Kočić“ u narednoj školskoj godini planiran je upis 32 učenika, a u Srednjoškolskom centru „Đuro Radmanović“ 148 učenika.

Podsjećamo, odbornici opozicije koji nisu danas došli na zasjedanje tvrde da neće pristvovati sjednicama Skupštine opštine Novi Grad dok ne dobiju mišljenje Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS o tome da li je lokalni parlament legalno konstituisan.